Подходящите детски играчки според психолозите

0 коментара0/5

От психологична гледна точка има играчки, които помагат за развитието на детето, а има и такива, които им вредят. Ето кои са подходящите детски играчки според психолозите.

Подходящите детски играчки според психолозите

Играчките са преди всичко начин за децата да се забавляват, но различните играчки имат и функцията да развиват ума и поведението на детето, оосбено между 3 и 7-годишна възраст (етапът на когнитивно развитие). Ето защо е много важно с какви играчки си играе детето в този период.

Играчки, насърчаващи обучението

В тази възраст децата се научават как да решават проблеми, така че въвеждане на играчки като пъзели и конструктори имат важната функция да научат детето точно на това. Превръщането на домакинстването в игра за детето (метене, бърсане на прах, подреждане на чинии и чаши в шкафа и т.н.) има същия ефект, като едновременно детето се забавлява, чувствайки се важно, значимо и способно, щом му позволявате да помага с такива важни занимания. 

Играчки, насърчаващи креативността

Тук изборът от играчки и занимания е огромен. Снабдетете детето с различни материали за рисуване (моливи, флумастери, гел химикали, водни бои, бои за рисуване с пръсти и т.н.), цветни хартии, лепило. Научетете детето да борави с ножица и използвайте стари каталози и брошури, които да изрязва и апликира върху бял лист. Игрите с пластилин, моделин и кинетичен пясък също са чудесен начин за провокиране на творческата натура у детето.

Играчки, които учат детето на доброта

В днешно време доброто поведение и вежливостта са неща, които липсват при много деца. Така че игрите, при които детето създава нещо за другите са едновременно интересни, но и полезни в посока да го научите как да бъде добро. Направете картички за 8 март за госпожите в градината, изпечете заедно сладки, за да почерпите съседите, изработете заедно подарък за баба и дядо. Така ще научите детето да мисли за другите, а не само за себе си. 

29.03.2018/Ели Йорданова

Още за: дете, играчки

Още от "Дете"

Идеи за детски коледни партита – кога и къде?

Идеи за детски коледни партита – кога и къде?

Какъв по-хубав подарък от най-веселото детско коледно парти? И тази година сме ви приготвили няколко идеи къде и кога може да заведете детето на коледно парти.

Да кажем ли истината за Дядо Коледа?

Да кажем ли истината за Дядо Коледа?

Дядо Коледа е един от най-обичаните герои както от по-малките, така и от по-големите. Но идва време, когато много родители си задават въпроса дали е редно да разкрият истината за белобрадия старец, или по-добре да поддържат илюзията за него жива?

Първи летен лагер

Първи летен лагер

Когато детето отива на първи летен лагер, всички у дома се вълнуват. Освен еуфорията обаче, в главата на малчугана, както и в тази на родителя, изникват безброй въпроси. Какво трябва да знаете, когато изпращате детето на първи летен лагер?