Първата година в детската градина: да се научиш да живееш с другите

0 коментара0/5

Даниел Босилков, психолог, детска градина № 155 „Веселина”
Даниел Босилков, психолог, детска градина № 155 „Веселина”

Уважаеми родители,

Като психолог в детската градина ще се радвам, да чуя въпросите които Ви вълнуват свързани с развитието на Вашето дете защото вярвам, че най-добрият начин да се грижим заедно за неговите нужди, дарби и способности е когато го правим всички заедно – като екип, но всеки с ясната роля – на родител, на учител, на психолог, като стъпваме на уважението, зачитането на достойнството и приемането на детето като личност.

Тръгването на детска градина означава, че детето придобива нов статут -  вече е голямо. С настъпването на този момент, времето на „бебето“ – вече е история, а децата усещат вълнението което изпитвате и както и факта, че не гледате на него по същия начин, както досега. 

Разбира  се, ще е чудесно да обясните за детската градина и как работи тя. Ако не сте запознати точно – моля, попитайте ни. Разкажете им за този нов свят, който им предстои да открият, без да я описвате като магическо място, където всичко е прекрасно. Детската градина е реална, тя има своите предимства и недостатъци, които детето тепърва ще открива. Често децата им е трудно да разберат смисъла на ходене на детска градина, а това оказва влияние и на тяхната адаптация. Когато родителите си дадат труда да обяснят на своето дете смисъла, който придават на постъпването в детската градина, те помагат на детето си по-лесно да премине през този етап. На тази възраст децата са с много различно ниво на изразяване, някои говорят удивително зряло, на други нищо не им се разбира, трети не казват нищо. Но всички те са изключително чувствителни към смисъла, особено ако използваме подходящите думи.

Смисълът, който родителите придават на постъпването в детската градина, е част от техните собствени отношения с нея.  Това обикновено по един необясним начин Ви кара да си припомните Вашите спомени от детската градина (или липсата на такива). Редица изследвания в областта на психологията доказват, че децата са много интуитивни към болката, страданието, чувствата на родителите си. Дори и да не казвате нещо на детето си, дори да го коментираме не пред него – почти сигурно е, че детето най-малкото усеща, че нещо се случва... че нещо се прикрива.   Ако родителят знае, че тръгването на градина събужда у него болезнен спомен, по-добре е да го обясни на детето, защото то, така или иначе, ще го усети.

Нека веднага уточним: раздялата е част от развитието на детето. Тръгването на детска градина е едно от ключовите събития в съществуването на детето, което то понася много по-добре, когато родителите му са убедени в способността му успешно да премине през този етап. Доверието, което му гласувате му помага  да намери в себе си необходимите сили.

Даниел Босилков, психолог, детска градина № 155 „Веселина”

Детската градина е личното място на детето, в което ще прекарва дните си с други деца на неговата възраст. Някои деца са много щастливи още от първия ден в детската градина. Но порастването не е еднократен акт, за някои е по-трудно да се почувстват част от света на големите. Някои родители изживяват отделянето на детето като скъсване, те имат усещането, че то им се изплъзва, че им го вземат.

На практика в детската градина то ще води свой живот, до който родителите ще имат ограничен достъп. Вие можете да разгледате градината, да се запознаете с това, което ще учат децата, къде е тяхната площадка, тяхното шкафче. Вие можете да имате и срещи с учителките, в които да получите информация за напредъка на Вашето дете, как се справя то. За всички неща, които Ви притесняват – може да се консултирате с психолога, логопеда и ресурсния учител. Вие сте важна част от живота на Вашето дете, и това, че то започва нов, по-самостоятелен етап от него, не означава,че не се нуждае от Вашата подкрепа и здравословна доза родителска тревога.

Основната цел на първата година в детската градина може да се резюмира в едно изречение: да се научиш да живееш с другите.  Детската градина позволява да се положат основните за живота в обществото.  Важно е да се подпомогне доброто протичане на този етап, за да не се впише той в психиката на детето не като травма, като личностен положителен опит.

Даниел Босилков, психолог, детска градина № 155 „Веселина”

Още от "Дете"

Колко важен е калцият за децата?

Колко важен е калцият за децата?

Калцият е най-важният минерал за организма, който изгражда костите. Калцият е особено важен за растежа на децата, които трябва да приемат достатъчно количество храни, богати на витамини и минерали, включително калций.

Трябва ли да се отстрани третата сливица при децата?

Трябва ли да се отстрани третата сливица при децата?

Една от причините за редовното боледуване при по-малките деца е третата сливица. Затова родителите често се обръщат за съвет към лекарите как е редно да се постъпи в случая – трябва ли да се отстрани третата сливица при децата и как става това?

Детето и домашният любимец

Детето и домашният любимец

Отглеждането на домашен любимец у дома е едно от най-вълнуващите събития за децата. Преди да вземете окончателното решение, че вашето дете и домашният любимец може да живеят под един покрив , трябва да сте сигурни, че това ще е положителен ход.