Селективен мутизъм – детска срамежливост или реален психологически проблем

0 коментара0/5

Чували ли сте някога за селективен мутизъм? Това е проблем, най-често срещан при малките деца, който се характеризира с нартушения в говора и страх в определени моменти. Ето как можем да разпознаем състоянието и да помогнем на детето да го преодолее:

Селективен мутизъм – детска срамежливост или реален психологически проблем
 © iStock.com

У дома детето говори, тича и е изпълнено с живот. В училище или пред непознати, от друга страна, то мълчи, плаши се и се държи дистанцирано. Това може да са симптоми на селективния мутизъм, състояние, свързано с безпокойство при децата, което прави невъзможно те да комуникират извън познатото и дома. Ето какво трябва да знаете и какво да правите, за да помогнете на детето си:

Селективният мутизъм е разстройство, което при някои деца може да възникне между три и четири години, но може да се появи и много по-късно в училищна възраст.

Децата, които са засегнати в действителност, нямат проблем с говора, а търсят да избегнат ситуация, която им причинява дискомфорт. Това е вид оръжие, което децата използват най-често за отбранителни цели. В такива ситуации те често са склонни да комуникират чрез жестове.

Добави описание

Според специалистите причините за селективния мутизъм трябва да се търсят на емоционално и психологическо ниво, които се променят и същевременно влияят на развитието. Сред реалните причини за селективен мутизъм може да са преживени травми, насилие или друг вид дискомфорт, изпитвани от много малки деца, но може да е породен и от тревога или срам.

Преди всичко трябва да се познава темперамента на детето и да се открие дали съществува склонност да се смущава пред хора, които по някаква причина не го карат да се чувства спокойно. 

За да се диагностицира селективен мутизъм, трябва да се наблюдава, липса на устна комуникация само при някои специфични обстоятелства, докато в други детето би трябвало да използва думите по напълно нормален начин. Освен това явлението не трябва да се свързва с нарушения от аутистичния спектър, нито умствено изоставане или специфични езикови проблеми като заекването.

За да преоодолее детето този проблем, родителите не бива да упражняват прекален натиск. Не го принуждавайте да се държи по различен начин от това, което е неговата природа. Опитайте се да създадете релаксираща среда, в която детето може да се чувства удобно да говори.

Добави описание

Когато видите, че детето ви се разтревожи, за да му помогнете похвалете усилията му, независимо дали се опитва да комуникира вербално или невербално.

Когато задавате въпрос на детето си, не бързайте да ви отговори. Децата, които страдат от селективен мутизъм, често имат закъснение в речта, така че винаги чакайте поне пет секунди, след като попитате нещо, за да му дадете шанс да отговори.

Не се опитвайте да си служите с упреци, наказания или заплахи и обещания за награди - тези средства няма да имат никаква полза, дори могат да предизвикат отрицателен ефект.

Търпението, разбирането и толерантността са стратегиите, които най-много могат да допринесат по отношение на бързото разрешаване на този проблем.

 

30.04.2018/Боряна Харлова

Още от "Дете"

Детето и морето

Детето и морето

Да отидем с дете на море е истинско изпитание. Почивката може да се окаже доста по-напрегната и изтощителна, когато сме на море с малкия си наследник. Как да отидем с дете на море, без „да ни изяде сапуна“?

Каква порода куче да изберете за детето?

Каква порода куче да изберете за детето?

Малко са родителите, които не са се изправяли пред молещите очи на детето си да му вземат куче. Ако вече сте взели решението, че ще си имате домашен любимец, каква порода куче да изберете за вашия мъник?

Зърнените закуски с пълнозърнести култури и ползите от тях

Зърнените закуски с пълнозърнести култури и ползите от тях

Всички знаем, че закуската е много важно хранене за деня. Тя не трябва да се пропуска, като същевременно е добре да се консумират различни групи храни: зърнени храни, като се предпочитат пълнозърнестите видове.