Защо е добре за децата да вярват в Дядо Коледа?

0 коментара0/5

Вярвали ли сте в Дядо Коледа като деца? Това лъжа ли е или добре поднесена приказка? И как влияе на децата цялата история покрай Дядо Коледа?

Защо е добре за децата да вярват в Дядо Коледа?

Що се отнася до вярата на децата в Дядо Коледа, има две хипотези. Според едната в продължение на години (около 7 години, тъй като това е възрастта, в която децата научават истината за белобрадия старец) биват лъгани от родителите си. А осъзнаването на лъжата може да доведе до влошаване на отношенията с родителите, липса на доверие и стрес за детето, тъй като една романтична негова представа за Коледа вече е помрачена.

Истината, обаче, е, че няма научни доказателства в подкрепа на твърдението, че лъжата и разкриването на истината действат травмиращо за децата.

Добави описание

Кой всъщност е Дядо Коледа? >>>

Даже много деца сами осъзнават истината, че Дядо Коледа не съществува, като станат на 6-8 години. А причината е, че просто порастват и започват да гледат с по-ясен поглед на реалния свят, разбирайки, че той не е така вълшебен, както в приказките. Или иначе казано са станали достатъчно големи, за да разберат, че Дядо Коледа е една приказка, без това да ги натъжава. Те вече знаят, че мама и тати носят подаръците и че въпреки че белобрадия старец е само приказка, пак ще получават подаръци за Коледа. 

Научаването на истината за Дядо Коледа е като решаване на пъзел за децата. Най-накрая разбират откъде идват подаръците, как Дядо Коледа разбира точно какво да донесе на всяко дете, как обикаля целия свят и всички деца за една нощ...

Не „убивайте“ Дядо Коледа напълно, а само лъжата за физическия му образ.

Добави описание

И въпреки че рано или късно децата разбират истината за Дядо Коледа, те имат нужда да вярват в него докато са малки, защото така се стимулира въображението им, което е здравословна част от развитието им. Научават се, че добрите и послушни деца получават повече, отколкото лошите.  Съответно се замислят над поведението си и кое е правилно и грешно. А в този ред на мисли историята за Дядо Коледа е част от възпитанието на децата. Те се научават какво е фантазия и реалност, като така опознават по-ясно заобикалящия ги свят. 

До кога да вярват децата в Дядо Коледа? >>>

07.12.2017/Ели Йорданова

 

Още от "Дете"

Как да направим зимната ваканция по-забавна за децата?

Как да направим зимната ваканция по-забавна за децата?

Как да направим зимната ваканция по-интересна и забавна за децата, като ги откъснем за кратко от електронните игри и телефоните и заедно преоткрием красотата на заобикалящите ни зимни чудеса:

Нова колекция от H&M за старта на учебната година

Нова колекция от H&M за старта на учебната година

Колекцията носи игривия дух на есента и предлага качествена детска мода на най-добра цена и по устойчив начин.

Детето си гризе ноктите

Детето си гризе ноктите

Гризането на ноктите е един от най-разпространените нервни навици при децата, който продължава дори и в зряла възраст. Ако детето ти си гризе ноктите, обърни внимание на причините, които го провокират да го прави.