НОИ и обезщетения за майчинство

741 коментара5/5

Високи осигуровки, високи обезщетения.

Както всички знаем, от началото на 2007 година можем да се радваме на по-добри условия за отглеждането на деца.


315 дни, в които държавата плаща обезщетение от 90% от осигурителния доход. Колкото по-високи осигуровки, толкова повече пари.


Това гарантира 9 месеца отглеждане на спокойствие на детето, без големи финансови притеснения. Важното е да се знае, че тези условия важат, ако сте плащали добри осигуровки поне 6 месеца преди датата на раждането.


Обезщетенията се изплащат от НОИ по лична сметка на майката, а не както беше до миналата година от работодателя. Всички документи се подават от счетоводителя на вашия работодател.


Първи етап:

Издаване на болничен за бременност и раждане.

Издава ви го гинекологът, който следи бременността, точно 45 дни преди определения термин за раждане. Може да го направи срещу амбулаторна книжка, която трябва да имате. Ако нямате, личният лекар ще ви издаде такава. Трябва да си откриете лична банкова сметка, на която да ви се изплащат обезщетенията. Всички документи */болничният и декларация за откритата банкова светка/ се подават при счетоводителя на фирмата, в която работите, а той ги подава в НОИ. До един месец трябва да получите първата си месечна сума.


Втори етап:

След като родите, болничното заведение издава болничен лист с датата на раждане, който отново се предоставя на работодателя и той подава в НОИ.


Трети етап:

След 42 дни от раждането педиатърът на детето издава отново болничен, който трябва да е придружен с декларация за обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане. Отново счетоводството на работодателя трябва да подаде докумените в НОИ. След изтичането на 135 дни болничен, подавате молба при работодателя за 315 календарни дни отпуска, които той няма право да откаже. С тази молба, попълвате и молба декларация за изплащане на обезщетение за бременност и раждане за остатъка от 135 до 315 дни отпуска до НОИ, прикрепяте копие от акта за раждане на детето и работодателят отново ги подава в НОИ.


Четвърти етап:

След края на 315-дни имате право на отпуска до навършване на 2 годишна възраст на детето. Майчинството ви /обезщетение за отглеждане на дете до 2 годишна възраст/ е една месечна минимална работна заплата /180лв./. Документите са отново молба до работодателя, молба до НОИ и копие от акта за раждане на детето. Ако желаете да започнете работа, получавате 50% от майчниството си. Можете да го прехвърлите и на близък човек или да наемете детегледачка от Борсата по труда.


Не забравяйте, че ви се полагат и 200лв. Еднократна помощ за раждане на дете. Трябва да имате акт да раждане от общината, в която е адресната регистрация на майката. Там се издава и удостоверение за семейно положение. Сумата се изплаща от службата по социално подпомагане пак по адресна регистрация на майката. Попълва се молба, прилагат се копия от личните карти и удостоверението за семейно положение на родителите и се дава акта за раждане на детето. Тази помощ може да потърсите до 3 години от раждането на детето.


Всички формуляри, декларации и приложения, можете да изтеглите от уеб сайта на НОИ www.noi.bg

Надявам се, че с тази информация съм ви била полезна. За съжаление, не мога да отговоря на многото въпроси и казуси, които възникват при повечето майки. Не съм юрист или счетоводител, а и да си призная честно, някои неща дори моята счетоводителка трябваше да ги проверява специално за мен.741 коментарaДобави коментар »

бедрие

От бедрие19.10.2012, 13:34 ч.

аз само 5 месеца съм осигорявана на висока заплата и незная какво ще взема като майченство

Виж всички коментари за "НОИ и обезщетения за майчинство".

Още от "Дневникът на една майка"

Дойде време и за последния ми материал в Розали

Дойде време и за последния ми материал в Розали

Една бременност, раждане и първата и най-вълнуваща година от живота на детето ми.

Моето раждане – някои забавни моменти

Моето раждане – някои забавни моменти

Операцията беше насрочена за 10.30 часа, но започна около два часа по-рано. Досега не съм влизала в операционна зала, не знаех как изглежда, нито какво има вътре.

Полезните подаръци за бебе

Полезните подаръци за бебе

Всички обичаме подаръци. Когато са за нашето бебе, не само ги обичаме, но често са ни много полезни и спестяват доста средства от семейния бюджет, които така или иначе, трябва да отделим.