Нямам кърма - реален проблем или заблуда?

66 коментара5/5

Най-често срещаната причина, поради която повечето майки спират кърменето и преминават на адаптирано

След като писах за първото си кърмене , разказът стана повод за ожесточени дебати, сред които се открояваха следните неща – че нищо не разбирам и имам КЪСМЕТ, че имам кърма. Тогава си мислех, че сигурно е въпрос на късмет. Но си задавах постоянновъпроса, защо тогава проучванията показват, че много малък процент жени са физиологично неспособни да произвеждат достатъчно кърма. Най-често задаваният въпрос от лекари към мен в последните дни е „Кърмите ли още?“. Сякаш е съвсем в реда на нещата, още в средата на втори месец да съм приключила с кърменето.

Е, моето кърмене, разговорите с други кърмачки и лекари ми показа, че твърде често „нямането на кърма“ се дължи на погрешни съвети и липса на помощ, още при започване на кърменето и така се поставя лошо начало, което трудно се преодолява, дори при най-доброто ни желание и усилия, които полагаме.

Тук държа да отбележа, че изобщо не коментираме специални случаи, в които бебето е недоносено, разделено е от майката известно време, има нужда от специална лекарска намеса по различни поводи и т.н. При такива ситуации кърменето също може да се осъществи, но коства много на майката и има нужда от намесата на специалист по кърмене. В тези специални ситуации е нужен специално обучен човек, защото е възможно лекарите и акушерките да нямат възможност да обърнат необходимото внимание и вместо помощ да предложат спиране на кърмата, водени от най-добро желание да спестят на майката трудностите по поддържане на млякото, което обаче е толкова по-ценно в тези специални ситуации.

Още в родилния дом получаваме противоречиви и не винаги правилни съвети. Акушерките са твърде малобройни, нямат възможност да покажат на всяка майка как да постави бебето на гърдата и объркани от противоречията, с които се сблъскваме, с времето сами се отказваме или се докарваме до намаляване и спиране на кърмата. Педиатрите са притиснати от липсата на време – ЗК регламентира едва 20 минути време, отделено на пациент, а проблемите с кърменето изискват внимателни наблюдения и продължително време за анализ, така че в много случаи се прибягва до лесното предписание – добавката от АМ изглежда бързо решение, без да се вземат предвид последствията.
Неуспешното кърмене е довело не една майка до самообвиненията, че не се е справила, че не е дала на детето си най-доброто и че е по-лоша майка от тази, която се е справила с предизвикателствата. Този материал няма за цел да внушава на никого, че е направил непоправима грешка или да засили усещането за вина. Целта е да синтезирам част от погрешните неща, които все още се чуват, твърде често дори от медицински лица и вместо да ни помогнат, ни водят по пътя на намаляването на кърмата и отбиването на малкото кърмаче.

Много малко са жените около нас, които кърмят и могат да ни помогнат. При мен нещата са още по-зле – повечето ми приятелки са неомъжени и без деца. Имам само две приятелки, които ми помогнаха със съвети от личния си опит как да кърмя. Всичко останало научих от четене по форуми за кърмене, списания със снимки и някоя и друга книжка. Другите ми приятелки, които имаха деца, бяха приключили с кърменето доста рано и с вечната причина „Нямам кърма“. След като чух това от четири жени, започнах да си мисля, че има нещо гнило. Но, когато все още нямаш никакъв опит, няма как да знаеш къде е гнилото. С времето, когато самата аз започнах да кърмя, нещата започнаха да си идват по местата.

Проблемите често се влошават, тъй като собствените ни майки и свекърви, които също са слушали съветите от същата „школа“, поддържат заблудите и макар с най-доброто чувство и постоянни коментари могат да ни внушат, че детето гладува и не си дояжда. Така много жени се завъртат в омагьосания кръг на страх от недохранване, липса на адекватна помощ и отбиване. Самата аз се сблъсках с много непоискани съвети, които не послушах. И добре, че не го направих, защото отдавна да съм приключила с кърменето. Само за статистиката – в рамките на една седмица ми се наложи да посетя трима лекари, които работят с млади майки и бебета. Един от рутинните въпроси беше: „Кърмите ли ОЩЕ?“. Тъжно, но факт.

Ето и най-големите заблуди, с които се сблъсках само за два месеца и половина. Спаси ме само спокойствието и пълната увереност, че каквото и да се случва, проблемът не е в кърмата ми.

Бебето трябва да се кърми на три часа, да пие вода и нощно време да не се храни!- тези три грешки обикновено възпрепятстват кърменето и много често са основната причина за прекъсването му. Какво тогава е правилно?
Често кърмене! Бебето не познава часовника, но отлично знае кога е гладно и нуждите му трябва да бъдат задоволявани веднага. Това важи особено за периодите, в които има „скок на растежа“. Бебето само увеличава кърмата, като иска да суче по-често и тялото получава сигнали, че има нужда да произвежда повече. Ако се кърми на режим и гърдата се предлага само определен брой пъти, няма как да се подаде сигнал за повече мляко. Така бебето не получава достатъчно, а тялото не реагира за увеличаване на кърмата.
Нощно хранене! В периода между 3 и 8ч. сутринта хормонът пролактин, който е отговорен за производството на достатъчно кърма, отговаря най-силно на стимулация и ако смятате, че нямате достатъчно кърма, е най-логично да храните тогава, а не да карате бебето да почива. Тялото ни работи на принципа на търсенето и предлагането. Ако му давате постоянно сигнали, че няма търсене, не се чудете, че няма да има и предлагане.
Никакви добавки! Водата, чайчетата против колики и всички сокчета, с които се налива детето са неизпита кърма, която тялото спира да произвежда. 50мл. чай е 50мл. по-малко произведена кърма. Водата и сокчетата са една цяла отделна тема, но са абсолютно ненужни, ако детето се кърми, всеки път, когато е жадно и гладно.

Бебето плаче, със сигурност е гладно! - скромният ми опит показва, че бебето плаче не само от глад. Плаче, когато е преяло и се мъчи да се оригне. Плаче, когато се е наакало, спи му се или има колики. Плачът може да започне и минута след кърмене и това няма нищо общо с глада.

Гърдите ми са меки, нямам кърма! - гърдите омекват след първите седмици, когато кърмата се е регулирала според нуждите на бебето. Може да изглежда секси, когато ходим с подути гърди, но в никакъв случай не е безболезнено или полезно за нас. Меките гърди при очевидно добре наддаващо бебе не показват малко кърма, а нормална лактация, която бебето си регулира само. Когато тя му е малко, то просто иска да суче повече. След 2-3 дни кърмата се увеличава според нуждите му.

Кърмата е рядка и нехранителна! - не искам да обиждам нито майка ми, нито свекърва ми, но чух това безумие и от двете. Аз съм кърмена само четири месеца и съм се отбила сама, защото кърмата била рядка като оризова вода. Свекърва ми твърди, че нейната кърма също била рядка и една, такава синкава... Няма такова нещо, като рядка и нехранителна кърма при здрава майка. Най-малкото, защото не е изследвана в лаборатория, за да направим това заключение, а подобни изследвания не се правят почти никъде, именно защото не са необходими. Тялото на майката е идеално приспособено, както да изгради нов живот, така и да се погрижи да го отгледа. Повечето жени базират заключенията си за състава на кърмата единствено по цвета, без да знаят, че изцедените преди кърмене 10-15мл. са по-богатото на лактоза и по-бедно на мазнини мляко, което потича в началото на кърменето, за да задоволи жажата на бебето. В течение на храненето съставът се изменя и количеството мазнини се увеличава, а млякото придобива доста по-плътен вид. Човешката кърма обаче никога не заприличва на хомогенизираното краве мляко, което се продава по магазините – затова такъв `тест` е напълно недостоверен.Съставът на кърмата е такъв, какъвто е необходим на бебето, с всичките съставки, които са му необходими, за да се храни и расте.

Кърмата ми е малко, това показа пробното кърмене! - не знам кой е измислил пробното кърмене във варианта, който се прави в повечето лекарски кабинети, но то е довело много майки до лудост от кърмене, теглене и погрешно убеждение, че детето не се храни. Представете си ситуация – имате кърма в изобилие, но отивате в поликлиниката, сядате на едно столче в стаята за детска консултация и ви карат да кърмите, след като първо са премерили детето. В стаята реват още поне три деца, детето ви не е особено гладно в този момент, резсейва се от шума, на вас ви е неудобно, не можете да се отпуснете... Кантарът показва, че детето е изсукало нищожните 10гр. ако основе заключенията си единствено на тези показания, лекарят би казал, че нямате достатъчно кърма и трябва да изцеждате и да дохранвате с шише /в добрия случай/ или да минете на добавка от АМ /в лошия случай/. Това, че имате кърма в изобилие, че цедите и замразявате вече няма значение. Семето на съмнението е посято. Каква е истината обаче – кърмачето изсуква различно количество мляко по различно време на денонощието. На едно хранене може да изяде 10гр. или 120гр. Гърдите ни не са шишета, които зареждаме на всяко хранене с еднакво количество, което изливаме в гърлото на детето. Не случайно препоръките на всички успешно кърмещи майки е да изхвърлим всички кантари и да следим нааканите и напишкани памперси. Ако след хранене детето се е наакало до ушите, не е ли логично да се е нахранило добре? Нали това което отива в памперса, трябва да е е дошло отнякъде?

Изцеждам малко, следователно кърмата ми е малко! - въпросът с с цеденето след всяко кърменеи до ден днешен не го разбирам. Аз, например не мога да изцедя и капка след хранене. Но детето ми наддава добре, има си бузки и изглежда като доволно и добре хранено бебе. На моменти, като преяждащо бебе. За какво е нужно цеденето тогава? Няма помпа, която да успее да издърпа толкова мляко, колкото може бебето. С помпа се поддържа доста трудно лактация. Дори да си изпотрошите ръцете от цедене, това е една неравна битка, която е доста трудна и често обречена. Намаляването на лактация е факт в повечето случаи. Много често, ако възникне проблем с количеството мляко, някои жени правят грешката да цедят като луди. Ако кърмата намалее, е по-логично да слагате бебето на гърдата по-често, вместо да цедите и да давате с шише изцеденото с труд мляко. Последното е трудоемко, стресиращо /всеки път се притеснявате, че изцеденото е малко/ и ненужно, ако бебето си суче без проблем.

Цеди до последната капка, защото има опасност от мастит! - ако бях послушала този съвет, който получавах от всички акушерки ,вместо доста по-нужната ми практическа помощ, щях да се откажа от кърменето, с убеждението, че това е най-тъпата и ненужна хамалогия на света. Цеденето след кърмене е абсолютно ненужно. При правилно организирано кърмене и без цеденето, нито има опасност да се застои мляко, нито кърмата да намалее. Цеденето след кърмене е докарало хиперлактация на много жени. Ако бебето си е хапнало, колкото му е нужно и се захванем с помпата, ние показваме на тялото, че има нужда от много по-голямо количество. На следващото хранене детето си хапва отново, колкото му трябва, а ние пак подаваме грешни сигнали, че има нужда от още. Това е цеденето след хранене, в общи линии. Може да е необходимо да се изцеждаме, ако имаме нужда да замразяваме кърма за черни дни. Моята помпа е хванала прах от два месеца, стерилизаторът не съм го вадила от шкафа отдавна, а нито имам запушвания, нито мастит. Ако усетя препълване по някаква причина /бебето е спало цяла нощ, например/, просто веднага кърмя. Бих могла и да цедя за облекчение, но засега не се е налагало.

Не се притеснявай, при най-малкия проблем дай АМ. За всеки случай, да си сигурна, че не е гладно детето. Пък и няма нищо страшно, едно хранене няма да навреди на кърменето! - Всъщност това е началото на края. Едно заместено хранене с АМ е непроизведена кърма за едно хранене. Започнете ли с биберон и шише, не се учудвайте, че бебето започва да суче все по-трудно от вас. Не малко майки са се предавали в борбата с шишето. Когато дадеш на едно бебе изливащо се мляко в устата, не се учудвай, че то не иска да се труди със сукане. После да не кажете, че не сте предупредени! Аз имам две шишета, два биберона и една помпа. Само помпата ми е извън чантата с другите неща. Тях не ги вадя изобщо. Адаптирано мляко не купих, съвсем съзнателно и „за всеки случай“. Продължавам да вярвам, че кърменето зависи в по-голямата си част от собствената ми увереност, че кърмата ми е добра и достатъчно.

Изпих и изядох всички лактогонни боклуци на света и ми писна да нямам кърма! - лактация не се поддържа само с цедене след кърмене и лактогонни чайове. Поддържа се с често сучене. Ако смятате да храните бебето под час, да му давате и други течности и АМ, за да сте сигурни, че не е гладно, е логично кърмата да намалява и да спре.

Има сигурно още дребни подробности, които възпрепятстват кърменето, но това е в общи линии, което ми е направило впечатление само за два месеца. И на последно място, но в никакъв случай последно по важност – увереността, че с кърмата всичко е наред, е 50% от успеха. Уникално е свойството на всички близки да ни безспокоят и да обвиняват за всичко кърмата ни, да се съмняват в качествата й и да ни дават съвети, с които все да вървим по погрешния път. Знам, че всички го правят за доброто на детето, но знам, че аз съм майката и мога да се справя с това, както съм се справила и със зачеването на бебето.

А, щях да забравя – изборът на добър педиатър, който подкрепя кърменето е останалите 50% успех.


P.S.Специални благодарности на една много мила и отзивчива жена, която се подвизава в Интернет с ника hedra и много ми помогна със съвети и полезна информация. С помощта на много от публикуваните от нея материали и теми в кърмаческите форуми, преодолях доста моменти, в които бях на кръстопът дали да продължавам да кърмя. Вижте личният й блог тук: http://xedra.wordpress.com/

Благодаря и на всички дългокърмещи майки, които са си направили труда да прочетат, преведат и публикуват цялата полезна информация за кърмене. И дори някои от тях да нямат официален статут на медицински лица или консултанти по кърмене, са помогнали на много майки.

08.11.2007. / Деси Тодорова

66 коментарaДобави коментар »

Bu

От Bu17.03.2012, 19:01 ч.

Ох!Господи, благодаря ти, че ме доведе до тази статия! Не само че е вярна, но и е вдьхваща сили! Особено след като ми се налага целодневно да се боря сьс свекьрва, която само вьрви след мен и повтаря как детето нямало корем,...

Виж всички коментари за "Нямам кърма - реален проблем или заблуда?".

Още от "Дневникът на една майка"

То е вече БЕБЕ.(трети месец)

То е вече БЕБЕ.(трети месец)

Мигът, в който осъзнах, че онази черна точица се е превърнала в истинско човече, не беше никак приятен.

Съвети на лекарите за четвъртия месец

Съвети на лекарите за четвъртия месец

Вече сте във втори триместър. За повечето гаденето и повръщането е отшумяло.

Работа от вкъщи с бебе

Работа от вкъщи с бебе

Бебето и работата могат да се съчетаят.