Косата по време на бременност и след това

21 коментара5/5

Противно на това, което обикновено вярват, бременността не съсипва косата, напротив: безцветната и тънка коса при бременност става гъвкава и по-блестяща, себореята намалява или съвсем изчезва.

Когато една жена забременее, тя веднага е подложена на дръзка хормонална промяна, което се вижда при преглед на косъма под микроскоп. Косъмът става по-силен, структурата на роговото му вещества се променя и за малко по-опитно око промяната е красноречива.
Косата на бременната жена обикновено е чудесна в момента, когато притокът на женски хормони е максимален.

Грижите по време на бременност не се различават от обикновените.
Препоръчва се употребата на меки шампоани, които не обезмазняват грубо кожата и не я изсушават до такава степен, че да се образува пърхут.
Следователно дори и да имате мазна коса, ще употребявате шампоан за суха и чуплива коса, например произведени на база липопротеини.

Четкайте косата си сутрин и вечер, но не грубо. Косата трябва да бъде “излъсквана”, а не скубана със силни удари на четката. И най-вече не използвайте четка с найлонови косми, която изскубва и чупи косата.

Къдрене: не е противопоказно, но трябва да се използват само не дразнещи химикали и да се прави само студено къдрене.

Боядисване и обезцветяване: ако сте свикнали да го правите и не сте алергична – това се случва понякога, - можете да продължите да боядисвате косите си и по време на бременността.

Косопад след раждането.

След раждането организмът елиминира рязко вълшебните хормони и при някои жени внезапното спиране на пренасищането с хормони поражда смущения и започва процес на силен косопад.

Ако твърдението, че косите стават по-крехки, не отговаря на истината, поне за времето на нормалната бременност, истина е, че след раждане косите на младите майки капят.
Бързам да ви уверя, че дори и когато опадването на косите е значително и видимо впечатляващо, явлението е възвратимо: косите винаги поникват отново.

Косопада може да настъпи два или два и половина месеца след раждането, не бива да ви тревожи.
Трябва да се въоръжите с търпение: косите поникват отново с 1см или 1,5см на месец, следователно необходимо е дълго време, за да достигнат нормалната си дължина.

Освен маски за заздравяване, подхранване и укрепване на косъма, косата трябва да се храни отвътре. Включете в менюто си черен дроб, риба, телешко и пилешко месо, яйца, извара, безсолно сирене и нискомаслено мляко.
19.09.2002/Зора Васова
 

21 коментарaДобави коментар »

Рали

От Рали17.12.2008, 21:25 ч.

аз сьщо имх много силен косопад 2 мес.след раждането напражо ми се оголи на слепоо4ията.лекарката ми ми изписа едни хап4ета мисля 4е се казваха ревалид/ако не се льжа-/продава се в аптеките за здрава коса и нокти!наистина...

Виж всички коментари за "Косата по време на бременност и след това".

Още от "Красота и здраве"

Красиви след раждане

Красиви след раждане

Бебето е вече в прегръдките ви – какво щастие! Но е време да се погрижите за себе си, тъй като майчинството създава и проблеми за красотата.

Момче или момиче – зависи от храната!

Момче или момиче – зависи от храната!

Истината е, че някои храни благоприятстват раждането на момчета, а други на момичета!

Как да влезем в топ форма веднага след раждането?

Как да влезем в топ форма веднага след раждането?

Раждането е най-прекрасното нещо, което може да се случи на една жена, но не винаги е благоприятно за нашето тяло, което е подложено на големи промени в този период.