Разширени вени по време на бременността

0 коментара0/5

По време на бременността много жени страдат от разширени вени. Вижте какви са симптомите и рисковете, които крият и как можем да ги лекуваме:

Разширени вени по време на бременността
 © iStock

Симптоми на разширените вени

По време на бременността се наблюдават множество промени в организма на бъдещата майка. Повишаването на нивата на хормоните, които благоприятстват разширяването на венозните стени е една от тях. Първите симптоми, които са показателни за развитието на разширени вени са:

Добави описание

 • силно усещане на тежест в долните крайници
 • болка в краката и / или болка в слабините
 • подуване на глезените и краката
 • нощни спазми
 • отоци

Симптомите се засилват по време на най-горещите месеци от годината, но се различават според триместрите на бременността:

Първи триместър: Прогестеронът увеличава вазодилатацията (разширяването на съдовете) и са на лице първите признаци на умора и появата на истинските разширени вени по краката;

Второ тримесечие: Увеличаването в размерите на матката води до притискане на тазовите вени, като при  влошаване на симптомите се наблюдава появата на отоци;

Трето тримесечие: Поради започнатата подготовка на организма за раждането, се увеличава опасността от съсиреци в кръвоносните съдовете, поради свръхпроизводството на ензима тромбин. В комбинация с увеличаването на размерите на плода са възможни запушвания в съдовете.

Добави описание

В момента, в който разширени вени преминат една определена граница и могат да възникнат възпаления познати под наименованието флебит. Те се проявяват с усещане за силна болка, повишаване на температура на крайника и налягането в съдовете.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 6 неудобни въпроса за бременността и раждането >>>

Разширените вени засягат най-често долните крайници, но могат да се появят и в други части на тялото, като областта на корема, в перинеалния и вагиналния регион (областта на големите срамни устни).

Лечение

В повечето случаи разширените вени изчезват няколко седмици след раждането. Но при предразположените към това заболяване на пациентите, които имат рискови фактори, е възможно да се наложи лечение преди и след раждането.

Проблемите с разширените вени по време на бременността могат да бъдат облекчени с някои природни лекове, които нямат странични ефекти върху плода:

 • Използвайте еластични чорапи, които подобряват циркулацията на кръвта;
 • Практикувайте плуване, водна аеробика и ходене с умерени темпове;

Добави описание

 • Приемайте подходяща храна - избягвайте солта, захарта и мазнините, заместете ги с  богати на фибри храни. Полезни са червени плодове - боровинки, грозде, малини и т.н. Също така включете в диетата си богати на витамини С храни, които увеличават  колагена като киви, моркови, цитрусови плодове и чушки;

Добави описание

 • Спрете цигарите;
 • Използвайте кремове и гелове на базата на конски кестен, червено грозде или невен;
 • Правете лимфодренажен масаж на краката с ябълков оцет.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Природни лекове при разширени вени >>>

Макар да не съществува пряк риск за здравето на вашето бебе, разширените вени са проблем, който не бива да се пренебрегва, а консултирането с лекар при влошаване на симптомите, както и при наличие на генетично предразположение, е препоръчително.

11.09.2017/Боряна Харлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Разширени вени по време на бременността".

Още от "Красота и здраве"

Момче или момиче – зависи от храната!

Момче или момиче – зависи от храната!

Истината е, че някои храни благоприятстват раждането на момчета, а други на момичета!

Грижи за красотата на бременната жена

Грижи за красотата на бременната жена

Бъдещите майки често имат особено излъчване: свеж тен, блестящи очи. Това е резултат отчасти на начина им на живот, препоръчван за периода на бременност: осем часа сън, всекидневни разходки, много здравословен хранителен режим, витамини, никакъв алкохол.

Храната на бременната жена променя гена на плода

Стройно тяло при бременност

Стройното тяло при бременност е една от основните грижи на всяка бъдеща майка. И дори тя да осъзнава, че трябва да осигурява на бебето си достатъчно количество храна, все пак мисълта за допълнителните килограми не напуска съзнанието й.