3 мита, в които вярват родителите

0 коментара0/5

Преди да станете родители, вероятно сте се наслушали на всякакви съвети, забрани и правила за отглеждането на децата. Но колко от тях са истина? Ето кои са най-популярните митове, в които вярват родителите.

3 мита, в които вярват родителите

Оставяйте бебето да плаче

Един от разпространените митове е, че ако всеки път успокоявате и обръщате внимание на ревящото си бебе, ще го разглезите. Истината е, че не може да разглезите едно новородено с гушкане. Даже е препоръчително да гушкате бебето си, особено в първите месеци, защото новородените нямат отлично зрение и ви опознават повече по гласа, аромата и докосването ви. Когато плаче, то по-скоро иска да провери дали сте наоколо. Ето защо, дори когато не сте гушнали бебето, е добре да му говорите, за да усеща присъствието ви. А гушкането в първите месеци не разглезва, а създава силна емоционална връзка и изгражда доверие между вас и детето ви сега и за в бъдеще.

Никога не носете детето

Факт е, че много родители се изправят пред проблема "Детето ми иска само на ръце". Но през първите две години от живота си е съвсем нормално детето да очаква от вас повече гушкане. Това че приспивате детето на ръце или го носите, когато сте навън, защото "го болят краката" (както се оплакват много от децата), не означава, че нещата ще стоят по същия начин и в първи клас. Не отказвайте изцяло носенето на ръце, а поставете граници, така че детето да знае кога и до колко може да изисква да бъде носено. 

Родителите са винаги прави

Ако вие сте възпитани така, моля ви не възпитавайте детето си по същия начин. Да, вие сте по-зрели и навярно в повечето случаи сте прави, но всеки опит да се наложите върху детето, действа с отрицателен ефект. Децата, възпитавани по този начин, са неуверени, свенливи, агресивни, изпитват затруднение да изкажат собствено мнение. Не става въпрос за това винаги и всичко да бъде позволено на детето, но му дайте известна доза свобода, за да се учи от грешките си, да се радва на словесните си победи с вас, да порасне като уверен в себе си човек. 

4 мита за бащинството >>>

6 мита за майчинството >>>

25.01.2018/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "3 мита, в които вярват родителите".

Още от "Мама и татко"

Какво не трябва да правим пред децата?

Какво не трябва да правим пред децата?

Книгите за родители ни учат какво да правим, за да отгледаме невероятни деца. За да дадем на детето си добро възпитание, трябва да знаем не само какво да правим, но и какво да не правим. Защото най-ефикасният възпитателен метод е примерът на родителите.

Да бъдем семейство поне по празниците

Да бъдем семейство поне по празниците

Коледа е семеен празник, а дните около Коледа са едни от малкото, в които можете да си позволите да прекарате повече време със семейството си. Децата се прибират вкъщи и домът ви отново кипи от живот.

С каква храна да пратим детето на училище?

С каква храна да пратим детето на училище?

Добрата храна е един от основните фактори, които помагат на детето да расте здраво и силно. Както вкъщи, така и на училище мама може да се погрижи за здравословното и вкусно меню на ученика, като го изпрати с подходящи закуски за паузите.