8 начина да научите децата си да участват в домакинството

0 коментара0/5

Едно от най-неприятните задължения, което децата умело се опитват да избягват всячески е помагането в домакинството. Има обаче някои трикове, които родителите могат да използват, за да направят това занимание по-забавно и интересно за децата.

8 начина да научите децата си да участват в домакинството
 © istockphoto.com

Започнете да ги учите, докато са още съвсем малки

Малките деца обичат да помагат и се чувстват много горди със своите постижения. Когато почистването и подреждането на дома са част от ежедневието и очакванията всеки член от семейството да има участие, то децата бързо схващат и приемат, че това е важна част от правилното функциониране на домакинството. Помнете, че намирането на задачи, които са в рамките на детските възможности, е ключово. За 3-годишните, например, това може да означава поставят играчките си на мястото им.

Имайте реалистични очаквания

Добави описание

Децата в предучилищна възраст може да не са развили достатъчна сръчност, за да оправят леглото си всяка сутрин. Ето защо първото нещо, което може да изисквате от тях е да издърпват завивката върху леглото. Бъдете горди от усилията на детето си и не очаквайте съвършенство още от самото начало.

Бъдете конкретни

Опитайте се да давате прости инструкции и насоки в точния момент. На 5 или 6-годишна възраст „Почисти стаята си" е много общо и неясно поръчение, докато "Прибери дрехите си в шкафа" е кратко и точно изявление, което детето няма как да не разбере.

Задайте ограничения за играчките

Добави описание

Почистването е много по-бързо и по-лесно, когато има по-малко хаос. Винаги дръжте играчките на детето си под контрол, като ги съхранявате в кош или контейнер с капак. Когато съдът започне да прелива, това е индикация, че е време да се отърве от някои играчки. Определете няколко часа, за да помогнете на децата си да изберат, с кои играчки могат да се разделят и да дарят за благотворителност. По такъв начин те ще усвоят организационни умения и ще се научат да мислят за другите едновременно.

Работа под формата на игра

Направете домакинските задължения по-забавни, като включите игри за различните задачи. Такъв тип игра е да използвате любими за детето песни за фон и да му давате да танцува след като свърши с поставената му задача. Друг ефикасен начин да увлечете децата е да им дадете за задача да събират вещите по цветове. Изберете един и ги накарайте да търсят и подреждат вещи само в този цвят. Така децата неусетно свършват дадената им задача.

Дайте на по-големите си деца времева рамка

Родителите очакват децата  им да направят онова, което им е казано на секундата. Това може да е нормално, когато детето е на 5 години или по-малко, но колкото повече растат, толкова са по-склонни да се концентрират върху нещо друго. Ето защо е по-добре да им дадете времева рамка, като например „преди приятелите ти да си тръгнат ", или  „преди вечеря ", „до края на уикенда" и т.н.

Не почиствайте отново след децата

Добави описание

Това изпраща на детето ви посланието, че работата му не е достатъчно добра. Ако постоянно дочиствате след него, то бързо ще се обезкуражат и в резултат няма да се научат как да изпълняват правилно домакинските задачи, а ще разчитат вие да го направите. Ако все пак сте перфекционист що се отнася до определени неща – като сгъването на прането, и не търпите грешки, просто не го оставяйте на децата, а им поставете друга задача, чието не толкова перфектно изпълнение няма да ви смущава.

Покажете своята благодарност

Опитайте се да бъдете максимално подкрепящи и насърчаващи, дори ако работата не е направена точно според вашите очаквания. Трябва да благодарите за усилията на детето, вместо да му показвате грешките. След това бихте могли да предложите полезни съвети, които ще доведат до по-голям успех и при следващото почистване.

 

Още от "Мама и татко"

До какво води прекалената родителска обич?

До какво води прекалената родителска обич?

В стремежа си да покажат на детето колко го обичат, често родителите прекаляват и тяхната безвъзвратна родителска обич се превръща по-скоро в пречка за възпитанието и развитието на децата.

Майка, бизнес дама и съпруга в едно

Майка, бизнес дама и съпруга в едно

В последно време често чувам, че жената днес е натоварена с много функции - тя трябва да е майка на децата си, домакиня в кухнята, успяваща кариеристка, грижовна и страстна съпруга, вярна приятелка.

Най-младите родители в света

Най-младите родители в света

Кога децата стават родители и защо? И въобще как е възможно в детска възраст деца да имат деца. Ето кои са най-младите родители в света и техните истории.