Как да изградим добри отношения със свекървата?

1 коментар0/5

Връзката между свекърва и снаха винаги е много деликатна. Разликата в поколенията, разбиранията и характера в комбинация с ревността, която изпитват за вниманието на мъжа, които ги обединява, често става причина за вражда между двете. Има, обаче, възможност това да бъде предотвратено, ако спазвате тези съвети:

Как да изградим добри отношения със свекървата?
 © istockphoto.com

Направете първата крачка

Поставете се на мястото на своята свекърва - това е първата стъпка, която ще ви помогне да я опознаете и да не я сравнявате с вашата майка. Говорете с нея, научете повече за живота й и за това с какви очи гледа на света около себе си. Когато я опознаете, ще ви бъде по-лесно да откриете най-правилния подход за комуникиране.

Винаги се отнасяйте с уважение

Добави описание

Спазването на йерархията в този случай е много важно, но то не трябва да се превръща в извинение за свекървата, за да „се качва на главата“ на снаха си. Ако все пак получавате нежелани коментари от страна на свекърва си, не търсете мигновено в тях прикрито заяждане или злобен подтекст. Понякога това е просто израз на загриженост, а не показен укор. 

Не премълчавайте онова, което ви смущава

Уважението към свекървата не бива да се превръща в капитулация в името на семейния мир. Натрупването на неизказаното несъгласие ще доведе до момент, в който нещата ще ескалират и отношенията снаха-свекърва ще се превърнат от привидно приятелски в открито враждебни. Ето защо, когато забележите, че дадено действие или изказване от страна на майката на вашия партньор е неприемливо, трябва да споделите позицията си. Не нападайте, но и бъдете достатъчно красноречива.

----------------------------------------------------------------------------------------

ВИЖТЕ ОЩЕ:

 

----------------------------------------------------------------------------------------

Не поставяйте съпруга си по средата

Добави описание

В ситуация на спор със свекървата, може да ви се стори, че намесването на мъжа, който и двете обичате, е единственото решение. Всъщност обаче се връщате там откъде сте започнали, тъй като едната приема ролята на защитник, а другата на нападател, което в крайна сметка няма да доведе до никакво решение, а мъжът ви, неспособен да вземе страна, вероятно ще се опита да се измъкне.

Бъдете готови на компромиси

Трудно е, разбира се, дори да мислим за компромис, когато знаем, че в дадена ситуация сме прави, а другият греши. Но ако се опитате да запомните максимата, че истината винаги има две лица, ще успеете по-лесно да се справяте с конфликтите и да проявите компромис.  

20.11.2017/Боряна Харлова

1 коментарДобави коментар »

jasmin1

От jasmin101.02.2018, 02:49 ч.

Свекървата е фактор в живота на вашият мъж . Повече компромиси от двете страни ,между снаха и свекърва ще доведе до по лек живот . Егото ни пречи доста пъти, да вървим по гладкият път на разбирателството . Всички сме...

Виж всички коментари за "Как да изградим добри отношения със свекървата?".

Още от "Мама и татко"

Амбициозните родители и негативното им влияние върху децата

Амбициозните родители и негативното им влияние върху децата

Всички родители искат най-доброто за децата си, но някои родители прекаляват с амбициите си и превръщат децата си в инструмент за постигане на собствени, а не детски мечти. Ето и какво са последиците от прекалената амбициозност на родителите.

7 грешки, които допускате като родители

7 грешки, които допускате като родители

Навярно като деца сте си мислили, че никога няма да бъдете като своите родители и да повтаряте грешките им, които са правили спрямо вас, но уви, и вие тръгвате по техния път, за да се поучите от собствените си грешки.

Бракът след раждането на дете

Бракът след раждането на дете

Раждането на дете преобръща брачния живот на 180 градуса. Детето изисква цялото внимание, което преди сте давали на брачния си партньор. За някои двойки детето е начин да се спаси брака си, други смятат, че детето разрушава брака, любовта и страстта.