Как да се преборим с умората, когато детето не заспива?

0 коментара0/5

Ако детето не спи през нощта, то може да навакса през деня. За родителите, от друга страна, нещата не стоят толкова просто, задълженията през деня (работа, домакински задължения и т.н.) изискват съсредоточаване и бистър ум. Ето няколко съвета, как да останете будни и да сте ефективни през деня, дори ако не сте се наспали:

Как да се преборим с умората, когато детето не заспива?
 © istockphoto.com

Не отлагайте ставането сутрин

Много е важно да преустановите практиката с отлагане на алармата, която ви буди сутрин. Допълнителните 10 минути събуждане, което практически ще ви накара да се чувствате неефективни и изморени.

5 причини, заради които детето отказва да заспи >>>

Съветът, който да следвате, за да ограничите чувството на умора е да ставате веднага след като звънне алармата, която пък настройвайте най-малко два часа преди времето, когато мозъкът ви трябва да бъде „събуден“  и готов за работа. Така, ако работното ви време започва в 8:00 ч., станете в 6:00 ч..

Заложете на правилното хранене

На закуска приемайте много фибри, които се съдържат в овесените ядки и плодовете. Така възстановявате организма и намалявате нивата на умората поне с 10%. На обяд пък избягвайте мазни храни, които причиняват сънливост и ги заменете с богати на въглехидрати храни, които повишават концентрацията.

Дъвченето на дъвка подобрява рефлексите

Добави описание

Дъвченето на дъвка прави рефлекси с до 10% по-бързи, тъй като увеличава кръвоснабдяването на мозъка. За да подобрите ефекта, заложете на дъвки с вкус на мента или канела.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 5 суперсили, които имат само родители >>>

Отделете 10 минути за разходка

Следобед вместо кафе пауза, направете кратка разходка до близък парк или градинка. Ходенето сред зеленина е доказано средство за намаляване умората на мозъка дори повече от кратка дрямка. Достатъчно е да изминете са около 800 метра разстояние, за да избистрите  съзнанието си (на повечето хора са им нужни 10 минути, за да покрият това разстояние).

Ако можете поглезете се с кратка дрямка

Добави описание

Между 14:00 и 16:00 ч., 15-минутната дрямка е в пъти по-ефективна, от половин час почивка, за намаляване на умората и повишаване на когнитивните функции. Ето защо, ако работата ви позволява, не се колебайте да пробвате този метод за възвръщане на енергията.

Не забравяйте да пиете вода

Уверете се, че пиете най-малко три чаши вода през деня. Според учените именно дехидратацията е една от причините за намаляване на нивото на концентрацията с 14%. За целта винаги носете със себе си бутилка минерална вода, която поставяйте на бюрото си, за да не забравяте да пиете.  

Още от "Мама и татко"

Бабинство - „В подкрепа на майчинството“

Бабинство - „В подкрепа на майчинството“

Не, бабинството не означава просто да гледате с любов внуците си. Бабинството е свързано с програмата „В подкрепа на майчинството“ – получавате платен отпуск, за да помагате в отглеждането на внуците си.

Наръчник за родители

Наръчник за родители

За да започне добре и без притеснения новата учебна година, подгответе се навреме за нея. Помислете за нещата, които ще ви улеснят в грижите ви за децата и в същото време ще помогнат на ученика да се справи по-успешно с бъдещите задължения.

Cryo-Save България избра своите представители в Борда на Родителите на компанията

Cryo-Save България избра своите представители в Борда на Родителите на компанията

Д-р Петкова ще зададе въпросите на българските родители на топмениджмънта на Cryo-Save в Белгия на 24 март