Как да се преборим с умората, когато детето не заспива?

0 коментара0/5

Ако детето не спи през нощта, то може да навакса през деня. За родителите, от друга страна, нещата не стоят толкова просто, задълженията през деня (работа, домакински задължения и т.н.) изискват съсредоточаване и бистър ум. Ето няколко съвета, как да останете будни и да сте ефективни през деня, дори ако не сте се наспали:

Как да се преборим с умората, когато детето не заспива?
 © istockphoto.com

Не отлагайте ставането сутрин

Много е важно да преустановите практиката с отлагане на алармата, която ви буди сутрин. Допълнителните 10 минути събуждане, което практически ще ви накара да се чувствате неефективни и изморени.

5 причини, заради които детето отказва да заспи >>>

Съветът, който да следвате, за да ограничите чувството на умора е да ставате веднага след като звънне алармата, която пък настройвайте най-малко два часа преди времето, когато мозъкът ви трябва да бъде „събуден“  и готов за работа. Така, ако работното ви време започва в 8:00 ч., станете в 6:00 ч..

Заложете на правилното хранене

На закуска приемайте много фибри, които се съдържат в овесените ядки и плодовете. Така възстановявате организма и намалявате нивата на умората поне с 10%. На обяд пък избягвайте мазни храни, които причиняват сънливост и ги заменете с богати на въглехидрати храни, които повишават концентрацията.

Дъвченето на дъвка подобрява рефлексите

Добави описание

Дъвченето на дъвка прави рефлекси с до 10% по-бързи, тъй като увеличава кръвоснабдяването на мозъка. За да подобрите ефекта, заложете на дъвки с вкус на мента или канела.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 5 суперсили, които имат само родители >>>

Отделете 10 минути за разходка

Следобед вместо кафе пауза, направете кратка разходка до близък парк или градинка. Ходенето сред зеленина е доказано средство за намаляване умората на мозъка дори повече от кратка дрямка. Достатъчно е да изминете са около 800 метра разстояние, за да избистрите  съзнанието си (на повечето хора са им нужни 10 минути, за да покрият това разстояние).

Ако можете поглезете се с кратка дрямка

Добави описание

Между 14:00 и 16:00 ч., 15-минутната дрямка е в пъти по-ефективна, от половин час почивка, за намаляване на умората и повишаване на когнитивните функции. Ето защо, ако работата ви позволява, не се колебайте да пробвате този метод за възвръщане на енергията.

Не забравяйте да пиете вода

Уверете се, че пиете най-малко три чаши вода през деня. Според учените именно дехидратацията е една от причините за намаляване на нивото на концентрацията с 14%. За целта винаги носете със себе си бутилка минерална вода, която поставяйте на бюрото си, за да не забравяте да пиете.  

Още от "Мама и татко"

Възпитание по датски – съвети за отглеждането на щастиливи деца

Възпитание по датски – съвети за отглеждането на щастиливи деца

Вижте как датския метод на възпитание, може да установи хармония в семейството и да направи както родителите, така и децата по-щастливи:

VINCENT, ANGEL BABY и CROCS  под един покрив в The Mall

VINCENT, ANGEL BABY и CROCS под един покрив в The Mall

Шведската марка за обувчици VINCENT, ANGEL BABY и CROCS много скоро ще имат общ дом, който ще се казва FIRST STEPS!

Страхът на родителите от високата температура

Страхът на родителите от високата температура

Всяка млада майка се интересува какво да направи, ако температурата се повиши.