Как да се справите с ефекта бърнаут в ролята на майка?

0 коментара0/5

Колкото и ентусиазирани и енергични да сте, изпълнявайки майчинските си задължения, понякога идва момент, в който си казвате "Стига!" Или иначе казано сте се превърнали в жертва на ефекта бърнаут. Ето как да го преборите.

Как да се справите с ефекта бърнаут в ролята на майка?

Бърнаут - синдром на професионалното изчерпване >>>

Забравете за педантичността

Дори и да сте били голяма чистофайница преди да имате деца и къщата ви да е била изрядно подредена, сега е вече време да се откажете от този педантизъм, вече в ролята на майка, не просто домакиня. Да имате дете означава винаги някъде нещо да е разхвърляно и нацапано. Ще изчистите с прахосмукачка и най-скритите ъгли в къщата сутринта и вечерта вече няма да има и помен от усилията ви. Така че вместо да влагате 1 час от времето си в основно почистване, по-добре почистете за 20 мин., но не толкова взискателно. Научете се да си затваряте очите за по-маловажни неща, защото иначе няма да ви стигне нито време, нито силите, за да бъде всичко перфектно.

Откажете се от маловажните задачи

Ако имате to-do лист и няколко точки от него се прехвърлят за следващата и по-следващата седмица и така нататък, то значи въобще не са толкова важни и е по-добре да забравите за тях. Поставете си ясни приоритети, които наистина не търпят отлагане. Всичко останало е излишно и отнема от личното ви време за почивка.

Бъдете организирани

Освен, че е важно да си разпределите времето през деня и задачите, които трябва да свършите, е важно да сте наясно кога сте най-продуктивни. За някои това е сутринта, за други следобяда, а трети са нощни птици. Оставете за тези часове задачите, които изискват най-много енергия и всякакви усилия от ваша страна.

Научете се да казвате "Не"

Не може да поемате винаги всички ангажименти и да изпълнявате всички молби, които се отправят към вас. Откажете странични занимания като това да организирате тържество в детската градина, например. Това, че казвате "Не", не означава че ще ви уважават по-малко или ще провокирате негативни мисли за себе си от страна на околните. Просто сте нормален човек с ограничено време и физическа възможност да свършите всичко.

Не забравяйте за таткото

Той е важен в две отношения. От една страна е човекът, който ще ви разсее, разведри, разтрие дори, ще ви вдъхне живот и ще внесе разнообразие в ежедневието ви, след като се прибере от работа. Освен това той също има нужда от вашето внимание, така че не го игнорирайте, защото сте уморени. От друга страна може да делегирате на таткото част от домакинските задачи и особено по-силовите такива, за да си спестите време и енергия.

Добави описание

Използвайте максимално свободното си време, за да се наспите

Липсата на сън е нещо, което съсипва повечето от майките. Ето защо дремвайте при всеки възможен момент, дори и да става въпрос за 20 минути. Сънят е нещо, което ще ви помогне да се възстановите физически и да бъдете свежи и в добро настроение, което е особено важно за членовете на семейството ви.

Научете децата си да са самостоятелни

Не се стремете да вършите всичко сама, щом децата ви са достатъчно големи да се справят сами. Ако могат сами да се хранят, тогава защо все още вие държите да ги храните? Ако могат сами да прибират играчките си и да подреждат стаята си, защо вие вършите всичко това?

01.03.2018/Ели Йорданова

 

Още от "Мама и татко"

Да се забавляваме всички заедно!

Да се забавляваме всички заедно!

Кога за последен път сте се забавлявали семейно? Спомняте ли си кога сте отделили време за игра с децата си?

8 правила при възпитанието на детето

8 правила при възпитанието на детето

Възпитанието на детето оказва влияние на целия му бъдещ живот – маниерите, навиците, моралните ценности са нещо, което родителите започват да формират у по-малките, а децата довършват след време. Вижте 8 правила при възпитанието на детето, които родителите трябва да знаят.

На едно мнение ли сте за парите вкъщи?

На едно мнение ли сте за парите вкъщи?

Всичко в света се върти около любовта и парите. Човек цял живот се стреми да постигне и двете, така че да са му достатъчни. Любовта и парите сякаш водят тайна борба кой да доминира в общия дом на една двойка.