Какъв родител сте?

0 коментара0/5

Ето 7 вида родители. Към кой тип спадате вие?

Какъв родител сте?

Пазители

Падате си по дисциплината, обичате да контролирате действията на децата си, постоянно ги поправяте и навигирате, а в същото време имате силното желание децата ви да бъдат самостоятелни. Пазите ги от всичко - да не паднат, да не се ужулят, да не се полеят с вода, да не се оцапат. Вие сте като сянка за децата си.

Загрижени и даващи

Вие искате най-доброто за дете си, така че то да не изпитва липса на нищо - любов, храна, играчки, внимание, всичко. Склонни сте да отделяте много време на детето си, дори понякога прекалено много, без да го научите да бъде самостоятелно. И сте склонни да го заринете с играчки, които то дори не е поискало само.

Идеалисти

Искате децата ви да растат в хармонична среда. Не се вълнувате толкова от дисциплината, колкото от това детето ви да бъде щастливо и да расте без тонове наставления от ваша страна. Но очаквате от детето ви да бъде послушно, разбрано, любвеобилно, социално, интелигентно и т.н.

Родител според зодията >>>

Окуражаващи

Вие сте двигателите на децата си. Мотивирате ги, стимулирате ги да опитват нови неща, да научават нови неща, да се забавляват по различен начин. Те успяват да създадат позитивна и творческа среда, в която децата им да растат. Вдъхват на децата си увереност, че могат да постигнат всичко.

Академици

Стремите се да научите децата си да решават сами проблемите си, да имат разчупено мислене и да са самостоятелни.  Често обаче се оказва, че очаквате твърде много от децата си, което ги демотивира. Обичате да планувате живота им, макар че често не го осъзнавате.

Каква е рецептата за добри родители? >>>

Естествени

Вие не се нуждаете от учебници и уроци за това как да бъдете доби родители, защото имате собствени виждания за нещата. Обичате да се водите от самото дете, не сте твърде строги, но и не го оставяте да си прави каквото си иска. Така едновремнно поставяте ясни правила, но и давате шанс на детето да решава само, да бъде самостоятелно, да опитва нови неща, дори и да са понякога опасни.

Непукисти

Вие сте от онези спокойни родители, които вярват, че най-доброто за децата им е да ги оставят да бъдат себе си, без да им поставят правила, изисквания, без да имат някакви очаквания към тях. Тези родители са обикновено на пейката като странични наблюдатели, докато детето им пада, става, цапа се, хапе, играе, скача и т.н.

05.04.2018/Ели Йорданова

Още за: родители

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Какъв родител сте?".

Още от "Мама и татко"

5 въпроса, които да си зададете, преди да имате деца

5 въпроса, които да си зададете, преди да имате деца

Децата безспорно осмислят живота и го променят изцяло. Кога обаче трябва да имаме деца и какво е важно да се запитаме, преди да пристъпим към тази сериозна крачка. Вижте 5 важни въпроса, които да си зададете, преди да имате деца.

Родителите пишат сценария на живота на децата си

Родителите пишат сценария на живота на децата си

Човешката съдба се изгражда по някакъв сценарий, в който в общи черти е набелязан жизненият път на всеки от нас. И ние трябва да го следваме до самия му край.

 Данъчно облекчение за млади семейства

Данъчно облекчение за млади семейства

Как младите семейства с ипотечен кредит да ползват новите данъчни облекчения?