Страхът на родителите от високата температура

8 коментара5/5

Всяка млада майка се интересува какво да направи, ако температурата се повиши.

Като се изключат случаите на много висока температура, при останалите съвсем не е необходимо да се дават на децата антипиретични средства.

Обикновено педиатрите се безпокоят не дали родителите могат правилно да измерят температурата, а дали, отдавайки прекомерно голямо значение на термометъра, проявяват безразличие към други по-важни симптоми.

При тежко болно дете може да се повиши минимално температурата, докато при друго, с обикновено простудно заболяване, да се вдигне да 40 градуса. Дете с такава температура, което е жизнено и бодро, предизвиква по-малко безпокойство у лекаря в сравнение с друго което има 38,3 градуса.
С температура и проявяване признаци на сънливост, нервност, трудност при движението на главата. Тези признаци са характерни при менингита.

Повишената с няколко десети температура, която достига 38 градуса, рядко се нуждае от специално внимание.
Приемането на по-голямо количество течности и обличането на детето с по-леки дрешки обикновени са достатъчни, ако то няма други болестни симптоми.

Лечение на високата температура, преди да се свържем с лекаря.

Ако температурата надхвърля 38 градуса, границата, която е свързана с видимо неразположение на детето, се препоръчва вземането на антипиретици.
Ако температурата на детето надхвърля 40 градуса, компресите с хладка вода могат да помогнат, но само в случай че е минал 1 час, откакто детето е взело антипиретично лекарство.
Противотемпературното лекарство трябва да се даде еднократно, а ако не сте в състояние да се свържете с лекар, след 3-4 часа може да повторите дозата.
Според д-р Спок, целта на влажната разтривка е кръвта да стигне по повърхността но кожата и да се охлади чрез изпарението на водата.
Съблечете дето и го завийте с чаршаф или леко одеало. Намокрете дланта си в съд с хладка вода.
Открийте едната му ръка и леко я разтрийте в продължение на няколко минути, като мокрите дланта си, когато изсъхне прекалено много. После покрийте ръката на детето с чаршафа. Направете същото с другата ръка, двата крака, гърдите и гърба.
След половин час отново измерете температурата и ако не е спаднала под 40 градуса, дайте на детето да пие студени течности и го сложете да престои 15 минути във вана с хладка вода.
Когато температурата на детето е много висока то е зачервено, използвайте леки завивки при нормална стайна температура, може би само чаршаф. Така детето ще се почувства по-добре, а това може да помогне и за спадане на температурата.

Нормалната телесна температура е около 36,8 градуса.
При бебета и малки деца тя се движи между 36,2 и 37,8 градуса и е по-ниска след сън и по-висока след хранене и други дейности.


Наличието на някакво заразно заболяване активизира защитния механизъм на тялото и температурата се покачва. Когато тя достигне 41,4 градуса, има опасност от мозъчно увреждане или смърт.

Въпреки че повечето родители свързват гърчовете и припадъците на детето с висока температура, едно дете може да получи спазми, дори когато температурата му е под 40 градуси. В действителност често се явяват спазми през първите 24 часа на болестта, още преди родителите да разберат, че детето има температура.
Гърчовете може да са ужасяващи на пръв поглед, но те рядко предизвикат увреждания и не оставят последици върху здравия мозък, освен ако продължат повече от 1 час.
Според д-р Бартън Смит, педиатър в Медицински център на университета Колорадо, работил дълго върху въпросите за “страха от температурата”, родителите не е необходимо да се обърнат към лекар, ако температурата на детето не надвишава 40 градуса, освен ако детето е под 3-месечна възраст, температурата продължава повече от 3 дни, детето има някакви проблеми със здравето, като заболяване на бъбреците, сърцето или дробовете.

Когато термометърът показва:

  • 41,1 градуса – няма опасност от мозъчно увреждане на детето, ако температурата не надхвърли 41,1 градуса.

  • 40 градуса – смята се за средно висока температура. Ако термометъра надхвърли 40 градуса, дайте на детето някакъв антипиретик и след 1 час избършете цялото му тяло с гъба намокрена в хладка вода.

  • 38,9 градуса – смята се за ниска температура.

  • 38,3 градуса – температура над 38,3 градуса (в ануса) и 37,8 градуса в устата показва наличие на температура. Не давайте на детето антипиретици , ако температурата не надвишава 38,3 градуса.

  • 36,2 до 37,8 градуса – нормална температура за бебетата и малки деца.

  • 35,6 градуса – преди да използвате термометъра, разклатете, за да падне живака под тази температура.


8 коментарaДобави коментар »

Катя

От Катя23.05.2012, 21:52 ч.

Една от малкото ви прекрасни и точни статии!Не е зле да я публикувате пак,за такива възмутени овце като Мира,които смятат,че лекарският преглед ще ги предпази от усложнения....Всъщност такива родители се боят от поемане...

Виж всички коментари за "Страхът на родителите от високата температура".

Още от "Мама и татко"

Следродилна депресия при татковци

Следродилна депресия при татковци

Въпреки че следродилната депресия е нещо характерно за жените, от нея страдат и много мъже и по-точно – един на всеки 10 става жертва на следродилна депресия. А най-застрашени от постродилна депресия са по-възрастните мъже, които за пръв път став

Тайната на връзката между баща и дъщеря

Тайната на връзката между баща и дъщеря

Безспорно момичетата се превръщат в слабост за мъжете и връзката помежду им е специална. Чудите се каква е тайната на бащите? Попитайте дъщеря си, тя ще ви обясни за супер силите на своя татко-герой.

Можем ли да „спасим” спестяванията си?

Можем ли да „спасим” спестяванията си?

Как да неутрализираме влиянието на инфлацията и падащите курсове на някои валути