Щастливи и след брака?

32 коментара2/5

Краят на всяка щастлива любов е началото на един неуспешен брак. Тези думи звучат толкова отчайващо, че могат да секнат мечтите на всяка жена, която мечтае за Менделсон и за приказна бяла рокля.


Незнайно защо, но животът не спира да ни залива с тъжни примери за провалени отношения на влюбените след брака. Възрастните жени твърдят, че след брака мъжете много се променят, защото вече знаят, „че си им кърпа вързана“. Някои дами се отказват да се женят за поредния си избраник,7202_1.jpg тъй като са оставили няколко провалени брака зад гърба си и започват да се страхуват от мистичната сила на брачните халки.
Оставяйки поверията и вицовете за сърдити съпруги и отегчени женени мъже настрана, нека се замислим защо съвместният живот на двама души се променя след време и при някои „докато смъртта ви раздели“ се оказва романтична заблуда.
Съвместното съжителство. Грешка на много двойки е да се оженят и чак след това да започнат да живеят заедно. Тази традиция е правилна само за бабите ни, но не и за една съвременна двойка. Добре е да се познаваме до най-малка подробност с половинката си – да знаем навиците си, капризите, начина на живот. Понякога дори кривата физиономия на партньора сутрин може да ни накара да се замислим дали той е точният човек.

Общият дом може и да е след брака, но поне няколко месеца съвместно съжителство са нужни за да се нагодим и да няма недоразумения.

Рутината. Няма човек, който не е изпадал в ситуацията да е отегчен от всичко наоколо. Сутрин се приготвяме за работа, вечер бързаме да свършим домашните ангажимент и накрая заспиваме изтощени. Има периоди, в които само като си отворим очите сутрин и не можем да се зарадваме на нищо около себе си. Когато някой от двамата съпрузи попадне в подобна ситуация, е възможно да настъпи криза в отношенията.

7202_2.jpgТрябва да свикнем с мисълта, че няма как целият ни семеен живот да е като романтична приказка. Когато настъпи кризисен период трябва много воля и компромиси, за да бъде преодолян. За да избягвате от смазващото ежедневие, трябва да се научите да си създавате разнообразие и красиви моменти, които да поддържат връзката ви здрава.

Сексуалният живот.
Той също е на приливи и отливи. При някои семейства той отслабва с всяка изминала година, докато стигнат до момента да си зададат въпроса „Какво беше това секс?“ Много е важно с партньора ви да сте на една вълна и да отдавате еднакво значение на секса. За някои двойки не е показателно, ако минат 2-3 седмици без секс – те са сигурни в отношенията си и след време влизат отново в бурен секс-период. Ако обаче за теб сексът е от основно значение, а партньорът ти няма желание от доста време, няма как да не се почувстваш пренебрегната. Започват вътрешни терзания дали си има любовница, дали сме още харесвани, чувстваме, че сме омръзнали и до болка познати.
Важното е да поддържаме интереса си взаимно. Дори женени и майки, все още можем да сме секси и да се поддържаме в безупречен вид.

Скандалите. Помните ли времето, когато бяхте гаджета и след като се скарате, имахте време да останете без него и да преосмислите ситуацията. На следващия ден започва да ви липсва и бързо се сдобрявате. Когато обаче дигнем луд скандал и след един час легнем в едно легло, ситуацията понякога се нажежава още повече.

След като сме сключили брак, се чувстваме притиснати още повече от нуждата да се сдобрим, защото временната раздяла звучи някак си трагично. Това ни подтиска още повече и започват да ни терзаят мисли за живота, брака, свободата.
Добре е да не си казваме твърде тежки думи и всичко, което ни е на езика. Неволните грубости носят по-тежки последствия от реалния проблем.

Децата.
Те ни сплотяват, но понякога неусетно забравяме, че освен детето имаме друг най-важен човек в живота – съпруга. В някои семейства децата се поставят на пиедестал у дома и съпрузите загубват интимността помежду си, в опитите си да дадат най-доброто на детето. Не бива да6824_1.jpg забравяте, че, и за детето и за вас самите, е по-добре съкровената връзка мама-татко и мъж-жена да бъде запазена.

Подарявайте си уикенди само за вас двамата, като оставяте децата при баба и дядо или на гости в някоя приятелка. Понякога дори една романтична вечеря на свещи върши чудеса, припомняйки ни, че любовта между двамата все още е толкова сладка, както в самото начало. Научете децата, че те са най-важни за вас, но не бива да се месят в отношенията на мама и татко, искайки винаги да знаят всичко и да са навсякъде.

Отношенията с родителите.
Свекървата и тъщата неслучайно са любими героини във всеки виц. Тази тема, добре знаем, е неизчерпаема. Важното е да намираме баланс и да не позволяваме конфликтите с възрастните членове на фамилията да ни вредят на нас. Ако съпругът ви се дразни от срещите с родителите ви, не му ги натрапвайте всяка седмица. Помолете го просто да бъде внимателен с тях за няколкото часа, които ще прекарате заедно. Същото важи и за нас жените – не бива да сме твърде критични към родителите на половинката ни и да се изказваме грубо против тях. Каквито и да са – те са негови родители. Резултатът никога не е положителен - или ще го изпокарате с майка му и баща му или той ще се обърне срещу вас.
Ако не сте в блестящи отношения, най-добре сведете до минимум срещите с възрастните родители – по-далеч от очите, по-близо до сърцето.

За някои бракът наистина е краят на любовта, но това едва ли се дължи на Менделсон, халките или орисниците. Явно просто не е било с подходящия човек, щом семейният живот не ви се е усладил.
Останалите, които сте сигурни в силата на любовта и в правилния избор на съпруг, опитвайте се да бягате от рутината, дребнавите проблеми и тежките скандали.

Може би са прави хората, че най-щастливите бракове не са с голямата ти любов, а с човека, с който си в пълна хармония. Аз обаче съм мечтателка и вярвам, че, при по-голям късмет, двете неща може да съвпаднат. Все пак в любовта настъпва хармония, само когато срещнеш перфектния за теб партньор. Когато това се случи, бракът не играе особена роля. Той е допълнителната екстра, по която се разбира колко „качествена“ е любовта ни.10.03.2008/Деси Великова

32 коментарaДобави коментар »

Nebesna

От Nebesna15.02.2012, 13:09 ч.

Статията си я бива. Има още какво да се добави,но като цяло е долу горе така. Ние със съпруга ми сме женени вече 8 години с 2 децата, винаги има пушек в нашия комин, но това, като че ли ни сплотява повече. Има една много важна...

Виж всички коментари за "Щастливи и след брака?".

Още от "Мама и татко"

Станете абонати на новата, уникална система за детско здраве!

Станете абонати на новата, уникална система за детско здраве!

Уникална, новаторска система за лечение на детски заболявания се прилага в Денонощна Детска Поликлиника „Вела” в София и Пловдив.

Хвалете децата си

Хвалете децата си

За малките е много важно да получават родителското одобрение. Когато родителят показва на детето, че го одобрява, то расте със самочувствие и положителни емоции, лесно печели доверие сред околните, учи се по-добре и с ентусиазъм пробва нови неща.

Бащата след развода -“За какво съм аз?”

Бащата след развода -“За какво съм аз?”

Четири месеца след като кризата започна, тя го беше изхвърлила далеч от сърцето си, от дома му, от квартала му, от децата му. . .", разказва с горест писателят Дан Франк в романа си „Раздяла".