Третият родител – как да установите приятелска връзка с децата на партньора си

0 коментара0/5

Да бъдете съпричастни, да решавате конфликтите дипломатично, да извоювате доверието у децата или кои са правилата, които трябва да следвате, ако ви е поставена нелеката задача да изпълнявате ролята на "трети родител".

Третият родител – как да установите приятелска връзка с децата на партньора си
 © iStock.com

Днес все по-често се срещат семейства, които се разделят. Често се случва да се раждат нови двойки, където един или и двамата партньори имат вече деца от предишни връзки. В такива ситуации обаче комуникацията с доведените деца е предизвикателство, с което не всеки може да се справи.

Ето защо решихме да ви споделим кои са основните правила, които трябва да се спазват, за да се установят приятелски отношения с доведеното  дете:

Открийте занимание, което да практикувате заедно

Добави описание

Не задавайте въпроси, а по-скоро разкажете нещо за себе си, за вашето семейство, за вашите интереси. Опитайте се да създадете автентична и лична атмосфера, да се държите с детето като с възрастен, с когото искате да се сприятелите.

За целта е по-добре, разговорът да се осъществява, докато правите нещо, тъй децата се чувстват по-спокойни,  когато се занимава с нещо.

Може да предложи на детето да отидете на разходка в гората или на кино. Да останете насаме с детето без родител помага да се увеличи интимността и доверието.

Не принуждавайте детето да нарича доведеният родител "мама" или "татко"

С течение на времето, самото дете ще реши каква ще бъде ролята на новия възрастен - просто познат на мама/татко, приятел на семейството или нова родителска фигура. Последният вариант се случва най-често, когато другият родител не присъства толкова осезаемо или ако детето е много малко и чувства нужда от втори родител.

Така или иначе тази нужда трябва да бъде показана от детето. Никога не бива детето да се задължава да нарича доведения родител мама или татко, ако то само първо не изрази такова желание.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 

5-те основни проблема на съвременните родители >>>

Доведеният родител може да има образователна роля само ако другият отсъства

Добави описание

Има разделени родители, които обаче присъстват наравно в живота и образованието на децата си.

В тези случаи не е препоръчително за третия родител да се покаже като възпитател, такова поведение би рискувало да доведе до реакции като "Ти не си моята истинска майка!".

Ако обаче единият родител не присъства в живота на детето, тогава ще е особено полезно третият родител да има образователна роля. Всъщност децата, повече от всеки друг, се нуждаят от двама възрастни, които да се грижат за тяхното възпитание.

Ако детето атакува новия си родител, възрастният не трябва да го приема прекалено лично и да реагира сурово

Децата могат да влязат в конфликт с третия родител. В този случай възрастният не може да го игнорира. Най-добрият съвет в тези случаи е да туширате конфликта без обаче да реагирате сурово. Винаги имайте предвид, че реакциите на детето могат да са продиктувани от страданието, което е преживяло при раздялата на родителите, а не е просто изблик на агресия или търсене на внимание.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 10 фрази, които не бива да казваме на децата >>>

Преодолявайте кризите с диалог и дипломация

Добави описание

Може да се случи, в новата двойката, и двамата партньори да имат деца от предишен брак и да създават нещо като разширено семейство. Дори и в тези случаи възрастните трябва да действат с голяма дипломация и такт. В тези семейства може да се случи, да съществуват много различни ценности, възможно е възникването на териториални конфликти или ревност между братя и сестри.

Тези кризи са нормални и често идват след първоначалния момент на ентусиазъм, където всички се радват да изградят ново семейство, преди да се сблъскат с проблемите на ежедневието.

Родителите трябва да подходят дипломатично и чрез диалог, изслушвайки всички деца и вземайки под внимание нуждите на всеки, да открият, кое е правилното решение.

16.04.2017/Боряна Харлова

Още от "Мама и татко"

4 родителски съвета за възпитаване на приятелски отношения между братя и сестри

4 родителски съвета за възпитаване на приятелски отношения между братя и сестри

Вижте как да насърчите изграждането на силна връзка между братя и сестри и да избегнете някои ситуации, които могат да ги отдалечат един от друг. Ето нашите съвети:

Опазете децата от слънцето

Опазете децата от слънцето

Установено е, че между изгарянията на кожата в детска и тийнейджърска възраст и дерматологичните заболявания (включително и рак) на зрели години има пряка връзка.

Мамо, остави ме да си мечтая!

Мамо, остави ме да си мечтая!

Сигурно всеки от нас е чувал в детството си родителското подканване: "Защо не отидеш да си поиграеш в другата стая?" Недвусмислен сигнал, че майка ни и баща ни трябва да обсъдят проблем, който не е за нашите уши.