Третият родител – как да установите приятелска връзка с децата на партньора си

0 коментара0/5

Да бъдете съпричастни, да решавате конфликтите дипломатично, да извоювате доверието у децата или кои са правилата, които трябва да следвате, ако ви е поставена нелеката задача да изпълнявате ролята на "трети родител".

Третият родител – как да установите приятелска връзка с децата на партньора си
 © iStock.com

Днес все по-често се срещат семейства, които се разделят. Често се случва да се раждат нови двойки, където един или и двамата партньори имат вече деца от предишни връзки. В такива ситуации обаче комуникацията с доведените деца е предизвикателство, с което не всеки може да се справи.

Ето защо решихме да ви споделим кои са основните правила, които трябва да се спазват, за да се установят приятелски отношения с доведеното  дете:

Открийте занимание, което да практикувате заедно

Добави описание

Не задавайте въпроси, а по-скоро разкажете нещо за себе си, за вашето семейство, за вашите интереси. Опитайте се да създадете автентична и лична атмосфера, да се държите с детето като с възрастен, с когото искате да се сприятелите.

За целта е по-добре, разговорът да се осъществява, докато правите нещо, тъй децата се чувстват по-спокойни,  когато се занимава с нещо.

Може да предложи на детето да отидете на разходка в гората или на кино. Да останете насаме с детето без родител помага да се увеличи интимността и доверието.

Не принуждавайте детето да нарича доведеният родител "мама" или "татко"

С течение на времето, самото дете ще реши каква ще бъде ролята на новия възрастен - просто познат на мама/татко, приятел на семейството или нова родителска фигура. Последният вариант се случва най-често, когато другият родител не присъства толкова осезаемо или ако детето е много малко и чувства нужда от втори родител.

Така или иначе тази нужда трябва да бъде показана от детето. Никога не бива детето да се задължава да нарича доведения родител мама или татко, ако то само първо не изрази такова желание.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 

5-те основни проблема на съвременните родители >>>

Доведеният родител може да има образователна роля само ако другият отсъства

Добави описание

Има разделени родители, които обаче присъстват наравно в живота и образованието на децата си.

В тези случаи не е препоръчително за третия родител да се покаже като възпитател, такова поведение би рискувало да доведе до реакции като "Ти не си моята истинска майка!".

Ако обаче единият родител не присъства в живота на детето, тогава ще е особено полезно третият родител да има образователна роля. Всъщност децата, повече от всеки друг, се нуждаят от двама възрастни, които да се грижат за тяхното възпитание.

Ако детето атакува новия си родител, възрастният не трябва да го приема прекалено лично и да реагира сурово

Децата могат да влязат в конфликт с третия родител. В този случай възрастният не може да го игнорира. Най-добрият съвет в тези случаи е да туширате конфликта без обаче да реагирате сурово. Винаги имайте предвид, че реакциите на детето могат да са продиктувани от страданието, което е преживяло при раздялата на родителите, а не е просто изблик на агресия или търсене на внимание.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 10 фрази, които не бива да казваме на децата >>>

Преодолявайте кризите с диалог и дипломация

Добави описание

Може да се случи, в новата двойката, и двамата партньори да имат деца от предишен брак и да създават нещо като разширено семейство. Дори и в тези случаи възрастните трябва да действат с голяма дипломация и такт. В тези семейства може да се случи, да съществуват много различни ценности, възможно е възникването на териториални конфликти или ревност между братя и сестри.

Тези кризи са нормални и често идват след първоначалния момент на ентусиазъм, където всички се радват да изградят ново семейство, преди да се сблъскат с проблемите на ежедневието.

Родителите трябва да подходят дипломатично и чрез диалог, изслушвайки всички деца и вземайки под внимание нуждите на всеки, да открият, кое е правилното решение.

16.04.2017/Боряна Харлова

Още от "Мама и татко"

6 причини да нямате бавачка

6 причини да нямате бавачка

Вече имате бавачка, която вие и детето ви обожавате! Поздравления! Късметлии! Ако пък тепърва ще си търсите бавачка, ето какво може да ви спре при избора й.

Как да направите Коледата специална за децата

Как да направите Коледата специална за децата

Коледните празници са чудесен повод да прекарате възможно най-много време с децата си, но как да направите тези моменти вълшебни и забавни? Ето няколко предложения от нас, за да прекарате незабравима ваканция заедно с децата:

3 мита, в които вярват родителите

3 мита, в които вярват родителите

Преди да станете родители, вероятно сте се наслушали на всякакви съвети, забрани и правила за отглеждането на децата. Но колко от тях са истина? Ето кои са най-популярните митове, в които вярват родителите.