Възпитание по датски – съвети за отглеждането на щастиливи деца

0 коментара0/5

Вижте как датския метод на възпитание, може да установи хармония в семейството и да направи както родителите, така и децата по-щастливи:

Възпитание по датски – съвети за отглеждането на щастиливи деца
 © istockphoto.com

Чудили ли сте някога дали наистина има щастливи хора и каква е тяхната тайна?

Дания е на върха на класациите за най-щастливите държави в света в продължение на повече от четиридесет години. Ето защо не е чудно, че множество изследователи са работили, за да открият в какво се крие тайната на жителите от малката северна страна. Оказва се, че в основата на щастието е създаването на хармонична среда в семейството. Ето и как го постигат датчаните:

Същността на този метод на възпитание се съдържа в неговото наименование P.A.R.E.N.T. (анг. родител) и тя обхваща 6 основни аспекта за правилното възпитанието на децата  – играта (play), автентичност (аuthenticity), смяната на гледна точка (reframing), емпатията (еmpathy), липсата на ултиматуми (no ultimatums) и близостта (toghetherness). С тяхна помощ децата могат да растат щастливо и пълноценно.

Защо се акцентира точно върху тези шест?

Свободната игра се смята за съществена част от развитието, тъй като учи децата да управляват по-добре емоциите и стреса. Играта на открито, не само през лятото, но и през зимата, пък позволява на децата се научат на самостоятелност, помага им да са по-общителни и да контактуват с връстници без намесата на възрастен.

Добави описание

Автентичността, която се разбира като искреност между родител и дете, е още един много важен аспект, особено що се отнася до способностите на децата. Не е правилно детето да вярва, че винаги е най-доброто във всичко. Важно е да му покажете какви са неговите истински качества. Така то ще може да изгради реална самооценка за себе си.

Третият аспект, върху който акцентира датския модел на възпитание е човек да умее да промени гледната си точка. Така например в трудна ситуация ще може да се фокусира върху положителната страна на нещата. Тази способност е в основата на издръжливостта или умението да използваш нужното за преодоляване на сложна ситуация, като извличаш от нея най-доброто и накрая откриваш и другата гледна точка, за която не си предполагал.

Емпатията е също много важна, защото позволява на децата да усещат емоциите и настроенията на родителите и на другите хора, с които ще се сблъскат в живота. От съществено значение е родителят да се опитва да разбере емоциите на детето си, без да омаловажа чувствата му, като се опита да се постави на негово място.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

7 неща, които правят родителите на смелите и уверени деца >>>

5 суперсили, които имат само родители >>>

Без ултиматум е съвет отправен към всички родители, които вярват, че с наказания се възпитава най-ефективно. Датчаните смятат, че е по-добре да се насърчава самостоятелността на детето за сметка на авторитаризма на родителите.  Наказанията и ултиматумите единствено  генерират един порочен кръг на недоразумения, напрежение и страх, които не водят до нищо добро. Учейки детето да си дава сметка за постъпките си и последствията от тях, то няма да се нуждае от постоянно следене и наказване.

Добави описание

И накрая, но не по важност, е необходимо да се създаде близост между дете и родител. Тези отношения се нуждаят от постоянно поддържане. Ето защо е важно да прекарвате време с децата си и да откриете дейности, които да правите заедно, като готвене, игра или споделянето на прости моменти от ежедневието (храненето по едно и също време). Така ще успеете да укрепите връзката помежду си и ще се чувствате по-щастливи.

05.02.2018/Боряна Харлова

Още от "Мама и татко"

10 фрази, които не бива да казваме на децата

10 фрази, които не бива да казваме на децата

Комуникацията е основен фактор за изграждането на стабилна връзка между родителя и детето. Трудно е да се научиш да говориш с детето си, защото те са много чувствителни, възприемат всичко чуто буквално и това, несъмнено се отразява на оформянето на тяхната индивидуалност.

 Данъчно облекчение за млади семейства

Данъчно облекчение за млади семейства

Как младите семейства с ипотечен кредит да ползват новите данъчни облекчения?

Здравословно хранене за вашето дете

Здравословно хранене за вашето дете

Здравословното хранене е особено важно за подрастващите деца. Ежедневното детско меню трябва да съдържа преди всичко плодове, зеленчуци, млечни и месни продукти с обогатено съдържание на витамини и минерали.