"Екстрите" след секцио, за които никой не говори

0 коментара0/5

Смятате ли, че сте добре подготвени за това, което ви предстои след секцио? Ето няколко по-малко известни "екстри" след тази процедура, които е добре да знаете.

"Екстрите" след секцио, за които никой не говори

Катетър

Преди процедурата секцио навярно сте чували, че след операцията е важно възможно по-скоро да станете и да се движите, колкото ви е възможно. Но около 12 часа след процедурата това ще ви е невъзможно и ще имате поставен катетър.

Треперене

Много жени след секцио треперят неудържимо и замръзват дори и да е лято. Това са страничните ефекти на упойката. Може да очаквате също така повръщане, световъртеж и главоболие. 

Белег

В днешно време зашиването на разреза след секцио става с резорбируеми конци, които видимо не си личат, а белегът който остава след години е тънка едва видима бяла линийка, която обикновено се намира в зоната, която се покрива от бельото или банския ви (много жени се притесняват белегът да не се вижда, когато са на плажа, но такава опасност няма). Но това, което никой няма да ви каже е, че дълго време няма да имате чувствителност на кожата непосредствено над разреза. С времето чувствителността ще се възстанови, но може пак да чувствате мястото леко странно. Друго също характерно за белега от секцио е, че кожата над разреза, независимо от това колко време е минало след операцията, си остава леко подута.

Добави описание

Възстановяване след секцио >>>

Кървене

Въпреки че не сте раждали естествено, очаквайте след секцио да имате нужда от превръзки. Може да кървите 1-2 дена, а може и 1-2 седмици. Кървенето в началото може да е по-обилно, а впоследствие да е само кафеникаво зацапване. 

Система с окситоцин

Не винаги, но понякога на родилките се влива система с окситоцин за изчистване на матката и изхвърляне на ненужното. 

Раздвижване на червата

След секцио раздвижването на червата понякога е трудоемко. Очаквайте акушерките периодично да ви питат впоследствие дали имате газове, а при наличитето на такива, дали сте ходили по голяма нужда. Тези две неща за много важна индикация за правилната работа на червата след операцията. При липса на газове и наличие на запек очаквайте да получите свещички за справяне с проблема. 

Болка и опъване

За тях навярно сте чували и донякъде сте подготвени. Около 12 часа след операцията акушерките ще ви помогнат да станете и да се разходите, но това ще бъде най-трудното и болезнено ставане в живота ви. Повечето родилки стават от леглото с изтъркулване, тъй като така намаляват напрежението върху коремните мускули. В началото навярно ще ходите леко превити, защото конците ще ви дърпат. Но ще можете да се изкъпете без проблем, защото ще имате сложена водонепропусклива лепенка върху белега.

Секс

Дори когато вече се чувствате добре физически и въпреки че не сте раждали естествено, сексът може да се окаже неприятен и дори болезнен първите няколко пъти след секцио. 

Секцио за трети път - въпроси и отговори >>>

11.01.2018/Ели Йорданова

Още от "Раждане"

Курс за раждане – нужен ли ви е?

Курс за раждане – нужен ли ви е?

След като сте минали теорията от дузината книги за бременни е време на за малко практическа подготовка по време на курсовете за раждане.

Раждане във вода – ползи и методи

Раждане във вода – ползи и методи

Раждането във вода е сравнително нов метод, но той става все по-полулярен. Това е по-удобен, по-лесен и по-здравословен начин бебчето ви да се появи на бял свят – с по-малко болка и повече наслада по време на процеса.

Избор на екип при раждане

Избор на екип при раждане

Въпреки, че раждането в България е безплатно, много жени предпочитат да си платят за допълнителните услуги, които предлагат болниците, сред които най-популярна е изборът на екип при раждане.