Кога се налага извършването на епизиотомия?

1 коментар0/5

Какво е епизиотомия и защо се налага извършването й по време на естествено раждане?

Кога се налага извършването на епизиотомия?

Какво е епизиотомия?

Епизиотомията е хирургически разрез в областта на перинеума (мускулната част между влагалището и ануса). Извършва се по време на последната фаза на естественото раждане с цел бебето да се роди по-лесно.

Фази на нормалното раждане >>>

Болезнена ли е епизиотомията?

Ако сте под епидурална упойка, ще усетите минимален дискомфорт при самото срязване. Ако пък не ви е поставена такава, ще ви бъде сложена локална анестезия, която да предотврати болката при срязването и зашиването след това. 

Кога се налага изършването на епизиотомия?

В случай че бебето е по-голямо или пък тъканта на изхода на влагалището не може да се разтегне достатъчно обикновено се налага извършването на епизиотомия. По този начин се улеснява родилния процес както за майката, така и за бебето. 

Епизиотомията се налага и в случаите, когато има риск за бебето (лоши тонове, седалищно предлежание), неефективни контракции и напъни, които не успяват да изтласкат бебето, риск от разкъсвания, които ще се възстановят по-трудно отколкото планираната хирургична намеса за срязване на перинеума. 

Неприятности при раждане >>>

Добави описание

Как може да избегнете епизиотомията?

Упражненията на Кегел, практикуването на йога по време на 9-те месеца, усвояването на техники за дишане и дълбока релаксация, масажът на перинеума през последния месец от бременността и непосредствено преди раждането могат да намалят вероятността от наложителна епизиотомия. Причината е, че мускулите на влагалището ви ще бъдат максимално подготвени за раждането и максимално ще могат да се отпуснат и разтегнат, така че бебето по-лесно и по-бързо да се роди.

Упражнения на Кегел - защо са полезни? >>>

Възстановяване след епизиотомия?

Оздравителният период след епизиотомия отнема около 10 дни до месец. А дотогава може да използвате възглавничка, подобна на пояс, на която да сядата, както и торбичка с лед, която да поставяте между краката си за облекчаване на дискомфорта от придърпването на шевовете. 

15.02.2018/Ели Йорданова

1 коментарДобави коментар »

svetllani

От svetllani30.03.2018, 23:00 ч.

Част от описаното за епизиотомията не е вярно.Всичко зависи от организма на майката.При тази хирургическа намеса и без упойка чувствителността е никаква.Мястото е толкова изтръпнало от контракциите и самия родилен...

Виж всички коментари за "Кога се налага извършването на епизиотомия?".

Още от "Раждане"

Особености на седалищното раждане

Особености на седалищното раждане

Трябва ли да ви притеснява предстоящото седалищно раждане? Категорично не! Седалищното раждане просто има някои особености, с които трябва да сте запознати. Има и специални упражнения за обръщане на бебето от седалищно в главично предлежание.

Колко струва едно раждане?

Колко струва едно раждане?

Раждането си има цена и то не малка. Що се отнася до България, много често се налага да давате и пари под масата, ако искате човешко отношение преди, по време и след раждането. Но колко всъщност струва едно раждане, е въпросът който си задават много бъдещи майки?

доц. Атанас Щерев

27 години от първото инвитро раждане в България

През 2015 се навършват 27 години от първата успешна инвитро процедура в България.