Кога се налага извършването на епизиотомия?

0 коментара0/5

Какво е епизиотомия и защо се налага извършването й по време на естествено раждане?

Кога се налага извършването на епизиотомия?

Какво е епизиотомия?

Епизиотомията е хирургически разрез в областта на перинеума (мускулната част между влагалището и ануса). Извършва се по време на последната фаза на естественото раждане с цел бебето да се роди по-лесно.

Фази на нормалното раждане >>>

Болезнена ли е епизиотомията?

Ако сте под епидурална упойка, ще усетите минимален дискомфорт при самото срязване. Ако пък не ви е поставена такава, ще ви бъде сложена локална анестезия, която да предотврати болката при срязването и зашиването след това. 

Кога се налага изършването на епизиотомия?

В случай че бебето е по-голямо или пък тъканта на изхода на влагалището не може да се разтегне достатъчно обикновено се налага извършването на епизиотомия. По този начин се улеснява родилния процес както за майката, така и за бебето. 

Епизиотомията се налага и в случаите, когато има риск за бебето (лоши тонове, седалищно предлежание), неефективни контракции и напъни, които не успяват да изтласкат бебето, риск от разкъсвания, които ще се възстановят по-трудно отколкото планираната хирургична намеса за срязване на перинеума. 

Неприятности при раждане >>>

Добави описание

Как може да избегнете епизиотомията?

Упражненията на Кегел, практикуването на йога по време на 9-те месеца, усвояването на техники за дишане и дълбока релаксация, масажът на перинеума през последния месец от бременността и непосредствено преди раждането могат да намалят вероятността от наложителна епизиотомия. Причината е, че мускулите на влагалището ви ще бъдат максимално подготвени за раждането и максимално ще могат да се отпуснат и разтегнат, така че бебето по-лесно и по-бързо да се роди.

Упражнения на Кегел - защо са полезни? >>>

Възстановяване след епизиотомия?

Оздравителният период след епизиотомия отнема около 10 дни до месец. А дотогава може да използвате възглавничка, подобна на пояс, на която да сядата, както и торбичка с лед, която да поставяте между краката си за облекчаване на дискомфорта от придърпването на шевовете. 

15.02.2018/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Кога се налага извършването на епизиотомия?".

Още от "Раждане"

Предизвикване на раждане

Предизвикване на раждане

Времето си минава, а бебето така и не идва. Обстановката е изнервена и бъдещата майка съвсем съзнателно отива при личния лекар с въпросите, какви са техниките за предизвикване на раждане и безопасни ли са те.

Развенчаните митове за раждането

Развенчаните митове за раждането

Великият миг на раждането на новия живот е съпроводен с какви ли не вярвания и легенди. Дори съвременните жени понякога им се доверяват. Вижте кое е вярно и кое не в твърденията, че...

Безболезнено раждане

Безболезнено раждане

Един от най-големите страхове свързани с раждането е болката. Винаги ли обаче раждането е съпроводено с болка? Има редици техники при раждане за редуциране на болката, а също и много обезболяващи средства, които съвременната медицина предлага.