Таткото по време на раждане – за и против

51 коментара5/5

Преди години у нас не беше разпространена практиката таткото да присъства на раждането. Днес обаче вече много клиники позволяват мъжът да е в родилната зала, докато жената ражда. Какви са аргументите за и против таткото да присъства на раждането?

Всяка двойка сама трябва да прецени дали има желание мъжът да влезе в родилното. Ако сте единодушни, няма нужда от колебания. Много често обаче единият е на едно мнение, а другият на друго.

Ако възнамерявате да раждате чрез секцио и с пълна упойка, присъствието на таткото е напълно излишно. Ако раждате с частична упойка или чрез нормално раждане, тогава вече сами трябва да прецените дали искате таткото до вас.


9462_0.jpg

Имайте предвид, че ако таткото не иска и ви заяви, че няма да го понесе, не е добре да го насилвате, защото нещата няма да се случат, както си мечтаете. Ако бащата присъства на раждането, той трябва да е много добре подготвен – да знае как да реагира във всяка ситуация, да е подготвен, че може да бъде нагрубен от жената, особено ако тя ражда нормално, да не се паникьосва и да бъде опора, а не просто свидетел на раждането. Най-добре е да гледа предварително филми и да чете книги на тази тема.

Присъствието на таткото по време на секцио е много по-поносимо и за двамата родители. Докато трае секциото, двамата родители може да разговарят и да се разсейват, да не дават воля на притеснението. Освен това нито един от двамата може да не види гледката, докато лекарите извършват операцията. При нормалното раждане подводните камъни са повече – както за реакцията на родилката, така и за тази на таткото.

Извели сме няколко тези за и против присъствието на таткото по време на раждането на детето.

За:

  • Някои жени са категорични, че присъствието на таткото ги кара да се чувстват по-спокойни и им помага да понесат болката и напрежението по-лесно
  • Присъствайки на раждането таткото по-лесно и бързо създава връзка с детето си и много по-бързо преодолява момента да го чувства като непознато (синдром, който се наблюдава у много млади татковци).
  • Таткото може да помага с упражненията по дишане, ако раждането е нормално и да е полезен на жената. Задължително е преди това да се е упражнявал и да е гледал подходящо видео, които да го подготвят.
  • Таткото може сам да среже пъпната връв на детето. Това е специален момент за много бащи и те държат да го направят.
9462_1.jpg

Против:

  • Някои мъже не могат да понесат гледката и миризмата от това, което се случва по време на раждане. Ако вашият татко е такъв, може да му прилошее и да създаде повече главоболия, отколкото да помогне.
  • Ако раждате нормално, страданията, през които ще минете, може да го уплашат и да не може дълго време да се съвземе след това. Има случаи, при които мъже, видели как детето излиза от майката, след това дълго време не може да забравят гледката и да се отпуснат да правят секс.
  • Мъжът реално не може да бъде полезен с нищо по време на едно раждане, затова по-добре да организира нещата извън родилното, отколкото да бъде вътре.
  • Някои жени не искат половинката им да ги вижда в този тежък момент и по-скоро се изнервят, отколкото успокояват от присъствието им.

Каквото и решение да вземете, важното е да е съобразено с желанията и на двамата партньори, за да се чувстват максимално комфортно в този неповторим момент.

13.04.2009/Деси Великова

51 коментарaДобави коментар »

inatesta

От inatesta02.02.2010, 17:36 ч.

за жалост имах тежко раждане.всичко продължи общо 3 дни а моят приятел не се отдели и за секунда от мен.бях го молила да дойде с мен в родилното за да види как се мъчи жената не че аз знаех де но не искаше.по стечение на...

Виж всички коментари за "Таткото по време на раждане – за и против".

Още от "Раждане"

"Екстрите" след секцио, за които никой не говори

"Екстрите" след секцио, за които никой не говори

Смятате ли, че сте добре подготвени за това, което ви предстои след секцио? Ето няколко по-малко известни "екстри" след тази процедура, които е добре да знаете.

Депресията на родилките

Депресията на родилките

Жените, които наскоро са станали майки, често изпадат в депресия. Раждането е минало благополучно, бебето е здраво и в отлична форма и ето вие отново сте вкъщи.

Симптоми на предстоящото раждане

Симптоми на предстоящото раждане

Всяка бременност протича по различен начин, раждането също, но симптомите на предстоящото раждане са почти винаги идентични.