Таткото по време на раждане – за и против

51 коментара5/5

Преди години у нас не беше разпространена практиката таткото да присъства на раждането. Днес обаче вече много клиники позволяват мъжът да е в родилната зала, докато жената ражда. Какви са аргументите за и против таткото да присъства на раждането?

Всяка двойка сама трябва да прецени дали има желание мъжът да влезе в родилното. Ако сте единодушни, няма нужда от колебания. Много често обаче единият е на едно мнение, а другият на друго.

Ако възнамерявате да раждате чрез секцио и с пълна упойка, присъствието на таткото е напълно излишно. Ако раждате с частична упойка или чрез нормално раждане, тогава вече сами трябва да прецените дали искате таткото до вас.


9462_0.jpg

Имайте предвид, че ако таткото не иска и ви заяви, че няма да го понесе, не е добре да го насилвате, защото нещата няма да се случат, както си мечтаете. Ако бащата присъства на раждането, той трябва да е много добре подготвен – да знае как да реагира във всяка ситуация, да е подготвен, че може да бъде нагрубен от жената, особено ако тя ражда нормално, да не се паникьосва и да бъде опора, а не просто свидетел на раждането. Най-добре е да гледа предварително филми и да чете книги на тази тема.

Присъствието на таткото по време на секцио е много по-поносимо и за двамата родители. Докато трае секциото, двамата родители може да разговарят и да се разсейват, да не дават воля на притеснението. Освен това нито един от двамата може да не види гледката, докато лекарите извършват операцията. При нормалното раждане подводните камъни са повече – както за реакцията на родилката, така и за тази на таткото.

Извели сме няколко тези за и против присъствието на таткото по време на раждането на детето.

За:

  • Някои жени са категорични, че присъствието на таткото ги кара да се чувстват по-спокойни и им помага да понесат болката и напрежението по-лесно
  • Присъствайки на раждането таткото по-лесно и бързо създава връзка с детето си и много по-бързо преодолява момента да го чувства като непознато (синдром, който се наблюдава у много млади татковци).
  • Таткото може да помага с упражненията по дишане, ако раждането е нормално и да е полезен на жената. Задължително е преди това да се е упражнявал и да е гледал подходящо видео, които да го подготвят.
  • Таткото може сам да среже пъпната връв на детето. Това е специален момент за много бащи и те държат да го направят.
9462_1.jpg

Против:

  • Някои мъже не могат да понесат гледката и миризмата от това, което се случва по време на раждане. Ако вашият татко е такъв, може да му прилошее и да създаде повече главоболия, отколкото да помогне.
  • Ако раждате нормално, страданията, през които ще минете, може да го уплашат и да не може дълго време да се съвземе след това. Има случаи, при които мъже, видели как детето излиза от майката, след това дълго време не може да забравят гледката и да се отпуснат да правят секс.
  • Мъжът реално не може да бъде полезен с нищо по време на едно раждане, затова по-добре да организира нещата извън родилното, отколкото да бъде вътре.
  • Някои жени не искат половинката им да ги вижда в този тежък момент и по-скоро се изнервят, отколкото успокояват от присъствието им.

Каквото и решение да вземете, важното е да е съобразено с желанията и на двамата партньори, за да се чувстват максимално комфортно в този неповторим момент.

13.04.2009/Деси Великова

51 коментарaДобави коментар »

inatesta

От inatesta02.02.2010, 17:36 ч.

за жалост имах тежко раждане.всичко продължи общо 3 дни а моят приятел не се отдели и за секунда от мен.бях го молила да дойде с мен в родилното за да види как се мъчи жената не че аз знаех де но не искаше.по стечение на...

Виж всички коментари за "Таткото по време на раждане – за и против".

Още от "Раждане"

Чудото, наречено нов живот

Чудото, наречено нов живот

Не се страхувай от раждането. Природата се е погрижела за всичко и е готова да ти помогне в този тъй важен и отговорен момент.

Секцио - да го изберем ли?

Секцио - да го изберем ли?

Секциото набира все по-голяма популярност. Изследвания в световен мащаб показват, че процентът на секциото в сравнение с нормалното раждане расте през последните години. Ако се колебаете дали да родите със секцио, вижте какво трябва да знаете.

Секцио за трети път - въпроси и отговори

Секцио за трети път - въпроси и отговори

Възможно ли е да родите трети път със секцио? Крие ли риск за вашето здраве и здравето на детето третото секцио? Вижте отговорите на тези и други въпроси, касаещи раждането трети път със секцио.