4 причини да запознаете децата си с доброволчеството

0 коментара0/5

Ако има даден период от живота, в който е необходимо да се отделя време на доброволчество, то това е тинейджърството. Ето 4 причини да запознаете децата си с доброволческата инициатива, докато са в тази възраст:

4 причини да запознаете децата си с доброволчеството
 © istockphoto.com

Защото доброволчеството връща към реалността

Има много форми на доброволчество, но всички имат една обща черта, че са полезни, преди всичко на тези, които ги получават, но и на тези, които дават.

По време на тинейджърската възраст околният свят изглежда особено противоречив и децата имат склонност да преувеличават личните проблеми, което съответно води до загуба на реална преценка.

Отделянето по няколко часа на седмица за другите, потапяйки се в чуждите проблеми и страдания, със сигурност ще помогне на младите да видят света с други очи и да ги направи по-малко егоистични.

Защото кара хората да се чувстват полезни

Добави описание

Да се чувстват безполезни е често срещано състояние сред тинейджърите. Именно в тази фаза на екзистенциална криза, те успява да изгради собствената си идентичност. За да победят усещането за безполезност и неуспех, свързани с растежа и конфронтацията с връстниците, им  нужно занимание, което да ги кара да се чувстват полезни. Като помагат на нуждаещите се, младежите не само ще открият, че могат да са полезни, но и че помощта им е незаменима и много важна за някого.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Как да сте приятели с вашия тийнейджър? >>>

Защото дава усещане за част от една общност

В тинейджърската възраст, повече от всеки друг период в живота, е трудно да се сприятелиш и да станеш част от група. Доказано е, че децата които от ранна възраст са част от благотворителни организации и се впускат в предизвикателства и приключения свързани с хуманитарната дейност, растат с високо самочувствие и изграждат чувство за отборен дух.

Защото учи на нови умения

Добави описание

Днес хипертехнологичното общество води до намаляване количеството практически умения, които притежаваме. Да помогат на другите физически чрез доброволческия труд позволява на децата да научат нещо, което иначе не биха умели. Доброволчеството в чужбина, например, също би им позволило да научат езика на страната, в която пътуват, безценно умение в днешно време. Запознавайки се с различните култури и да отваряйки ума и сърцето си за новото децата ще разширят мирогледа си и ще бъдат по-уверени. 

ВИЖТЕ ОЩЕ: Типове интелигентност при децата >>>

Още от "Тийнейджър"

Тийнейджър в депресия – как да подходите?

Тийнейджър в депресия – как да подходите?

Тийнейджърите са способни да вбесят до почервеняване и да разчувстват до сълзи родителите си. Но и вие сте били в същото положение, и вие знаете колко трудна е тази възраст, така че се опитайте просто да намерите правилния подход.

Когато детето се влюби

Когато детето се влюби

Помните ли, когато за първи път се влюбихте и преживяхте първите интимни ласки с някое момче? Тогава светът започваше и свършваше с него. Колкото и да са ви говорили родители и приятели, не е имало значение кой какво мисли по темата.

Тийнейджър у дома

Тийнейджър у дома

Малки деца – малки проблеми. Големи деца – големи проблеми. Така говорят хората и имат право. Когато детето е малко, ние имаме контрол и не осъзнаваме колко по-лесно е отглеждането на малчугана.