Баща ми е голям досадник...

11 коментара3/5

Едва ли някой би спорил, че мъжете са много чувствителни към дъщерите си и тяхното поведение. Често желанието да закриля „малкото си момиченце" излиза извън всякакви граници.Или поне на тинейджърките нещата им изглеждат по този начин.
И така: отношенията с баща ви са доста сложни още от ранното ви детство. Непрекъснато иска да опекунства над вас, интересува се как прекарвате всяка минута от времето си.


С годините положението става все „по-напечено". Струва ви се, че той е направо непоносим - със строгостта и изискванията си към вас. Не стига това, ами всеки път, когато възникне конфликт, виновна се оказвате вие. А осмелите ли се да му възразите, той изпада в ярост и скандалът е неизбежен.

Иде ви да се махнете, но разумът все пак ви подсказва, че ще е по-добре да потърсите начин да промените нещата.

Подобна ситуация може да се получи по няколко причини, обясняват психолозите.

Възможно е бащата въобще да не си дава сметка, че от сладичко девойче дъщеря му почти се е превърнала в млада жена.

Все още я смята за хлапачка, която е длъжен да контролира. Другата възможна причина е, ако момичето, което в детството си е било тихичко, кротичко и послушно, изведнъж рязко се промени, демонстрирайки непрекъснато желание за независимост и отстоявайки собственото си мнение.

Бащата обикновено смята, че метаморфозата у дъщеря му е в резултат на недостатъчно строгото му възпитание и затова се опитва да навакса „загубеното".
За да разбере причините за непрестанните разправии с него, дъщерята трябва да премисли добре създалата се ситуация. Най-важното е да не гледа предубедено на нея. Щом разбере точно къде се крият корените на „агресивността" на баща й, да се помъчи да тушира у себе си някои от дразнителите, които предизвикват реакциите му.

Универсалният съвет на психолозите е, след като направи своя анализ, момичето да поговори искрено с бащата.

Дори да се съпротивлява в началото, той също ще ревизира поведението си. Както при всеки конфликт и в този случай мълчанието не е злато. Важното е и двете страни да проявят разум, но за това се искат взаимна толерантност и съпричастност към поведенческата мотивация както на единия, така и на другия.

07.05.2007/rozali.com

11 коментарaДобави коментар »

esenno_cvetee

От esenno_cvetee26.02.2011, 19:52 ч.

Преди всичко родителите трябва да се уважават,независимо какви са.В детството както аз така и двамата ми братя сме били възпирани да направим много грешки.Сега вече,почти на 29г. за секунда не съм съжалила,че са ми...

Виж всички коментари за "Баща ми е голям досадник...".

Още от "Тийнейджър"

Полезни храни за детето в пубертета

Полезни храни за детето в пубертета

И вашият тийнейджър ли е от децата, които хапват повече бургери, пуканки и чипс, отколкото плодове и зеленчуци? А знаете ли, че нездравословното хранене през пубертета забавя развитието и води до напълнявате в детска възраст. Ето няколко витаминозни и полезни за периода на пубертет храни.

Пробуждането на плътта

Пробуждането на плътта

Кога настъпва еротичното пробуждане у момичетата и момчетата? Кога те започват с други очи да гледат своите връстници или връстнички? Какви са сексуалните желания и усещания у мъжете и у жените?

Родителите, детето и гаджето

Родителите, детето и гаджето

Само да мигнете и децата вече са пораснали. Трудно е да го повярвате, но това вече е факт – те вече са достатъчно големи за гаджета. И тук идва ред на един много добре познат конфликт между родител, дете и гадже.