Тийнейджърите и критиката – как да им помогнем да не се влияят

0 коментара0/5

Как можем да помогнем на своите деца в тийнейджърска възраст да се справят с преценките и критики на околните? Ето някои полезни съвети към родителите, с помощта на които действат в тези деликатни моменти и да заздравят връзката със своето дете:

Тийнейджърите и критиката – как да им помогнем да не се влияят
 © istockphoto.com

Всички знаем, че юношеството е деликатна и сложна връзраст, тъй като е пълна с противоречия, стремеж към свобода и себеизразяване, желание да се експериментира и прегрешава. Това е моментът, в който у вашето дете се формира идентичността на млад възрастен.

Именно в този етап от живота децата са най-уязвими и зависими от чуждото мнение. Подрастващите се страхуват да не бъдат отхвърлени и критикувани, което може да се превърне в сериозен проблем. Често тийнейджърите мълчаливо страдат, маскират собствената си идентичност, собствения си характер, своите идеи само и само да бъдат приети от връстниците си.

Добави описание

Страхът от отхвърляне ги прави несигурни и руши самочувствието им. Нуждата от одобрение от приятели, съученици, учители и семейство създава в съзнанието на тийнейджъра непостижим образ за самия него. Така той постоянно чувства, че не може да отговори на очакванията на околните и едновременно изпитва тъга, гняв, страх, безпокойство, мъка, безпомощност. Това постоянно и натрупващо се напрежение рискува да взема връх, увеличавайки нивата на стрес и водейки до депресивни състояния у децата.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Как да сте приятели с вашия тийнейджър? >>>

Какви са предупредителните знаци?

Най-очевидните сигнали за проблем обикновено се появяват посредством тялото и състояния, които изразяват дискомфорт, могат да възникнат както самостоятелно така и едновременно, както и да се проявяват по различни начини според детето. Въпреки това основните симптоми могат да бъдат следните:

Добави описание

  • тахикардия
  • изпотяване
  • треперене
  • гадене
  • стомашни болки
  • забравяне, разсеяност и объркване
  • чувство за сухота в устата
  • трудности при изразяването и заекване
  • нервни тикове (като гризане на нокти,  люлеене и т.н.)

Всички тези знаци се появяват в присъствието на други хора, най-вече сред непознати, с които не се чувстват напълно спокойни и не знаят как ще бъдат приети.

Как да помогнем на децата си да се изправят срещу страха да бъдат критикувани? Ето 4 съвета, които всеки родител трябва даде на своя тийнеджър:

1. Перфектни хора не съществуват. Опитайте се да не втълпявате на децата си да се вманиачават по идеята да бъдат съвършенни. Този маниер на възпитание води единствено до чувство за малоценност. Научете децата си да се харесват и уважават, да знаят, че именно различията ни правят уникални, че трябва да приемаме както своите добри качества, така и своите дефекти. Подкрепата и насърчаването ви ще бъде от съществено значение за подхранването на самочувствието им и ще ги накара да вярват в себе си.

2. Опознай страховете си. В тази деликатна фаза на растежа е необходимо да се помогне на младите хора да  идентифицират техните страхове, да ги изразят без срам или страх, така че да могат с ваша помощ да ги преборят.

3. Това е просто етап от развитието. Обяснете на децата си, че е нормално на този етап от развитие им, понякога да не се харесват и да не се чувстват на мястото си. Но нека знаят, че това е само един преходен период, и че се нуждаят от време, за да  се научат как да бъдат по-сигурни в себе си и уверени в онова, което правят.

4. Научи се да изразяваш себе си. Възпитайте у децата си, особено чрез собствения си пример, винаги да изразяват и отстояват своята гледна точка, дори и тя да е различна от тази на останалите, да задават въпроси, когато нещо не им е ясно и никога да не се страхувате да бъдат себе си.

Още от "Тийнейджър"

4 причини да запознаете децата си с доброволчеството

4 причини да запознаете децата си с доброволчеството

Ако има даден период от живота, в който е необходимо да се отделя време на доброволчество, то това е тинейджърството. Ето 4 причини да запознаете децата си с доброволческата инициатива, докато са в тази възраст:

7 съвета за секса от майки към дъщерите им

7 съвета за секса от майки към дъщерите им

Популярното израелско списание "Ле-Иша" проведе допитване сред майки на тема "Какъв съвет бихте дали на момиче в началото на сексуалния й път - съвет, който не сте получили на нейната възраст, но бихте се радвали, ако ви го бяха дали?".

Когато детето се влюби

Когато детето се влюби

Помните ли, когато за първи път се влюбихте и преживяхте първите интимни ласки с някое момче? Тогава светът започваше и свършваше с него. Колкото и да са ви говорили родители и приятели, не е имало значение кой какво мисли по темата.