Тинейджърите и самонараняването – 5 сигнала, които родителите да не пренебрегват

От 0 коментара0/5

Самонараняването сред тинейджърите е все по-често срещано явление. Как обаче родителите могат да помогнат? Ето кои са признаците в поведението на децата, които не бива да пренебрегвате:

Тинейджърите и самонараняването – 5 сигнала, които родителите да не пренебрегват
 © iStock.com

Самонараняването се изразяване най-често в поразване на кожата. По този начин децата по-скоро несъзнателно се опитват да изразят онова, което не могат чрез думи. Периодът на съзряването е тежък за всеки човек, но при някой деца е възможно да се отключат травми от ранното детство, които да предизвикат това състояние. Друга причина за самонараняването е липса на внимание от страна на родителите или тормоз от страна на връстниците.

За да преодолее това състояние, родителите трябва да са особено внимателни и да открият признаците още в началния етап, преди проблемът да се е задълбочил. Ето 5 сигнала, които не бива да пренебрегвате:

Прекалено прикриващи дрехи

Добави описание

Сред най-явните признаци, които сочат за наличието на самонараняващи действие в юношеството е облеклото. Дрехи неподходящи за сезона, като ризи или тениски с дълъг ръкав през лятото, пуловери и дълги поли, които често покриват ръцете и краката са първите сигнали, които могат да накарат родителите да предполагат, че нещо с детето им не е наред.

Рани и петна от кръв върху дрехите

Разбира се, наранявания, натъртвания или необясними разрези по кожата са достатъчно подозрителен знак. Тийнейджърите обикновено са особено вниманитателни с грижата за тялото си, така че ако виждате вашето дете често контузено, с драскотини по тялото и петна, които наподопбяват  кръв по дрехите му, то несъмнено е време да се предприемете мерки.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 

Тийнейджърите и критиката – как да им помогнем да не се влияят >>>

Остри предмети

Добави описание

Ако разберете, че вашия тийнейджър има подозрителни рани е необходимо да се уверите, дали не крие и бръсначи, ножици, ножове игли или парчета стъкло сред вещите си, които няма как да се обяснят с ежедневна употреба. Фактът, че сте открили следи от разрези по кожата на детето си означава, че то вероятно притежава  остри предмети, което, заедно с всички други сигнали за самонараняване, може да предизвика вашето напълно основателно подозрение.

Тийнейджърска изолация

Засече времето, което  детето ви прекарва в банята и степента му на раздразнителност. Прекомерният гняв е вид депресивно състояние, което може да се израз на трудността, която изпитва детето,  да се справи със силните емоции. Най-често това води до самоизолация. Ако при сблъсък с проблеми и предизвикателствата, детето ви се затваря в себе се, ядосва се и  отказва да приеме реалността, може би самонараняване е скрито и е форма на самонаказание и доброволно и желано задълбочване на страданието от негова страна.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Депресия – лечение с подходящо меню >>>

Рисунки и послания в социалните мрежи

Добави описание

Може най-подсъзнателни съобщения, които един тийнейджър оставя, за да изрази своето състояние е чрез рисунки или послания, които оставя в дневника си или в своя профил в социалните мрежи. В тези случаи е добре да проконтролирате страницата му във Фейсбук. Внимавайте да не го уплашите и да засилите страха и нежеланието му да комуникира с външния свят.

Още от "Тийнейджър"

Родителите, детето и гаджето

Родителите, детето и гаджето

Само да мигнете и децата вече са пораснали. Трудно е да го повярвате, но това вече е факт – те вече са достатъчно големи за гаджета. И тук идва ред на един много добре познат конфликт между родител, дете и гадже.

Юношеството - тази "ужасна" възраст

Юношеството - тази "ужасна" възраст

Съзряването на децата ни поставя различни по сложност и разнообразни по проявление въпроси и задачи, както пред нас като възрастни, така и пред самите юноши. Какво да очакваме от юношеството – тази „ужасна“ възраст.

Оставете децата да избират сами

Оставете децата да избират сами

Първите житейски стъпки на детето задължително са предопределени от родителите му. Майката и бащата избират яслата, детската градина, дрехите, начина на хранене, първото училище и още редица други неща, които остават отпечатък завинаги.