4 фактора, които могат да повлияят на теста за бременност

0 коментара0/5

Тестовете за бременност се рекламират като 99% точни. Ето какво обаче може да доведе до този 1% или иначе казано тестът за бременност да даде грешен резултат.

4 фактора, които могат да повлияят на теста за бременност

Здравословен проблем

Тестът за бременност индикира повишените нива на хормона човешки хорион-гонадотропин (hCG) в урината. Той започва да се образува около седмия ден след зачеването и може да се индикира около десетия. Но този хормон на бременността може да се произвежда във високи дози и при някои заболявания като хориокарцином, например. 

Урината не е прясна

Всички тестове за бременност дават най-голяма точност, когато се направят рано сутрин с първата урина. Тогава нивата на hCG са най-високи. В другите часове на деня шансът резултата от теста да е грешен е доста по-голям. И по-вероятно е тестът да даде фалшив отрицателен, отколкото фалшив положителен резултат при такива случаи с недотам прясна урина. 

Видове тест за бременност >>>

Добави описание

Химическа бременност

Химическата бременност е всъщност аборт в много ранен стадий на бременността. На лице е зачеване, но зиготата не успява да се имплантира в лигавицата на матката. Това води до бременност, която прекъсва в много ранен стадий (заради което и често жената не разбира, че е била бременна). Цикълът навярно ще ви закъснее с до 10 дена, а ако направите тест за бременност, то навярно ще е положителен, тъй като в урината ви все още ще има наличие на hCG.

Прием на лекарства

Най-вероятно лекарствата без рецепта няма да се отразят на резултата от теста за бременност. Но по-силни лекарства с рецепта, хормонални таблетки и от сорта е доста верояно да доведат до грешен резултат от теста за бременност.

31.08.2017/Ели Йорданова

Още от "Зачатие"

Как да бъдем деликатни, когато говорим за безплодието?

Как да бъдем деликатни, когато говорим за безплодието?

За приятелите и роднините на семейство, което няма, а иска деца.
От Шанън Джоунс

От значение ли е възрастта за бременността?

От значение ли е възрастта за бременността?

Бременността е в тясна зависимост от възрастта на жената. Бременност в напреднала възраст или прекалено ранната бременност могат да крият много рискове. И все пак няма идеална, а по-скоро препоръчителна възраст за бременността.

Ако искате момче, откажете цигарите!

Ако искате момче, откажете цигарите!

Ако и двамата родители по време на зачеването на плода пушат цигари, голяма е вероятността детето им да бъде момиченце.