Как е възможно да забременеете докато сте бременна?

0 коментара0/5

Докато някои жени упорито се опитват да заченат, други забременяват повторно в момент, когато вече са бременни. Ето как е възможно това.

Как е възможно да забременеете докато сте бременна?

Странният феномен се нарича суперфетация, при който бременната вече жена отделя отново яйцеклетка няколко седмици след настъпване на бременността. Второто яйце е оплодено и така жената се оказва бременна с две бебета едновременно. 

Но не бъркайте суперфетацията с друг подобен феномен, когато две яйцеклетки се отделят едновременно при овулация, но биват оплодени по различно време, като така бащите на близнаците може и да бъдат различни, ако майката е била с различни мъже в кратък интервал от време. 

Що се отнася до суперфетацията, от биологична гледна точка звучи абсурдно. С настъпването на бременността и промяната на хормоналните нива през следващите месеци не би трябвало да се наблюдава овулация. Тогава как е възможно да забременеете повторно?

Добави описание

Никой не знае със сигурност защо се случва това. Но според Карън Бойл, национално признат експерт в областта на репродуктивната медицина, може да възникне суперфетация, когато имплантирането на първия ембрион се забави, предотвратявайки първоначалния скок на хормоните.

Закъснялото имплантиране се случва при зайци и някои други животни (въпреки че това не е добре проучено), но при хората феноменът е супер рядък (известни са десетина случая в световен мащаб). 

Бойл обаче подозира, че има много случаи на суперфетация, които просто не са били разпознати като такива. Тоест родили са се близнаци, от които единият е доста по-малък от другия (или пък единият е роден по-късно от другия поради забавено развитие спрямо първия близнак). 

При установена, още в процес на бременността, суперфетация, раждането се предвижда да е планирано секцио, тъй като само едно от бебетата е износено до термин, но въпреки това и двете бебета биват родени едновременно. 

14.06.2018/Ели Йорданова

Още от "Зачатие"

Стерилитет при мъжа – причини

Стерилитет при мъжа – причини

Стерилитетът при мъжа е 40% от причините за безплодие при една двойка. Обикновено причините се търсят в жената и след като бъде доказано нейното здраве, започват изследвания за стерилитет при мъжа. Какви са евентуалните причини за мъжкия стерилитет?

Как работи теста за овулация?

Как работи теста за овулация?

Тестът за овулация установява наличието или липсата на такава и спомага за по-лесното зачеване. Ето как точно работи теста за овулация.

Скъпи, бременна съм!

Скъпи, бременна съм!

"Скъпи, бременна съм!" - на тази новина мъжете реагират по различен начин и затова често пъти жените си правят погрешни изводи. Как да разчетем правилно поведението на бъдещите татковци.